Eerste elektrische Nissan moet het tij doen keren

Nissan heeft een nieuwe, volledig elektrische wagen onthuld. De Ariya speelt een sleutelrol in het businessplan van de Japanners. In vier jaar tijd moet het bedrijf financieel stabiel worden.

Nissan heeft ambitieuze plannen: in het komende anderhalf jaar worden er 12 nieuwe of herdachte wagens gereleaset. Het Nissan Next-plan toont nu zijn eerste wagen, de Ariya.

Problemen bij Nissan

Topman Ashwani Gupta heeft het over ‘een volgend hoofdstuk in fysieke vorm’ tijdens de digitale voorstelling van de auto. ‘Het moet een katalisator voor verandering worden.’

De herstructurering van Nissan, die tot 2024 zal duren, betekent ook dat er stevig in de kosten wordt gesneden bij de Japanse autobouwer. In de fabrieken wordt er geconsolideerd, en ook andere vaste kosten moeten dalen.

Het plan werd al in mei aangekondigd, het bedrijf moest toen voor het eerst in 11 jaar tijd een verlies aankondigen. De corona-pandemie veroorzaakte nog meer kopzorgen. Nissan was nog maar pas herstellende van het schandaal rond Carlos Ghosn.

Corona

Gupta beschreef de pandemie als een ‘ongeziene’ crisis voor Nissan, maar voegde eraan toe dat het bedrijf ook efficiëntere manieren heeft gevonden om te werken, zoals via online verkoop in de Verenigde Staten.

‘We geloven dat Covid-19 een grote uitdaging betekent voor Nissan, maar aan de andere kant heeft het ons een nieuwe manier van werken getoond en een nieuwe manier van verkopen’, klonk het.

De Nissan Ariya zal 40.000 dollar kosten en wordt in de tweede helft van 2021 in de showrooms verwacht. Hij wordt geproduceerd in Japan en geïmporteerd naar de Verenigde Staten. Met de wagen mikt Nissan vooral op een gemiddeld publiek: de wagen heeft een bereik van een 450-tal kilometer.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20