Eerste afvaarten zijn begonnen: cruiseschepen maken hun comeback

In Noorwegen is voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart een cruiseschip met 200 passagiers vertrokken.

De MS Finnmarken is eigendom van de Noorse rederij Hurtigruten en zal op 12 dagen liefst 34 havens aandoen tussen de steden Bergen en Kirkenes, in het noorden van het land.

Normaal heeft het schip plaats voor 628 passagiers, maar vanwege de coronacrisis zal slechts 1 op 3 beschikbare plaatsen worden ingenomen. Drie andere schepen van de rederij zullen volgende week gelijkaardige reizen ondernemen.

Op 26 juni start Hurtigruten dan met een 15-daagse cruise die passagiers vanuit Hamburg naar de Noorse kusten vaart.

Volgens een woordvoerder van Hurtigruten worden alle reizen uitgestippeld in nauwe samenwerking met het Noorse Instituut voor Volksgezondheid. Daarbij worden alle bestaande gezondheids- en veiligheidsvoorschriften streng nageleefd. Er werden ook nieuwe maatregelen doorgevoerd, die de verspreiding van Covid-19 moeten tegengaan. Zo zullen aan boord geen buffetten worden geserveerd en moet overal ‘social distancing’ worden gerespecteerd.

Voor het zomerseizoen zal slechts 50 procent van de capaciteit van de schepen worden benut. Ook de aanwezigheid in het zwembad, de sauna en de fitnessruimte aan boord blijft ten allen tijde beperkt.

Britten en Amerikanen komen voorlopig niet aan boord

Op de MS Finnmarken mochten enkel passagiers van dezelfde nationaliteit inschepen, in dit geval Noren. Britten en Amerikanen zullen niet op schepen van Hurtigruten kunnen inschepen tot het aantal besmettingen in hun respectieve landen significant is gedaald. Dat zou pas begin 2021 het geval zijn.

Is de MS Finnmarken het eerste cruiseschip dat opnieuw vaart, dan hebben enkele rederijen al riviercruises hervat. Dat is het geval in Duitsland en Portugal. Zaterdag hervat ook American Cruise Lines als eerste Amerikaanse rederij haar activiteiten. Met vertrek in Portland (Oregon) zal het de rivieren Colombia en Snake in het noordwesten van Noord-Amerika afvaren. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20