Een webrevolutie: oprichters berichtendienst Telegram werken aan super geheim internet

Nikolai en Pavel Durov, de Russische broers die de berichtendienst Telegram hebben ontwikkeld, werken aan een alternatief internet. Het draagt de naam TON en wordt vóór 31 oktober van dit jaar gelanceerd. De Durovs zullen daarbij gebruik maken van blockchaintechnologie. De lanceringsdatum is geen toeval. De Russische overheid krijgt vanaf 1 november van dit jaar het recht om het internet af te sluiten van de rest van de wereld.

TON staat voor Telegram Open Network en wordt een blockchainplatform dat gelijkenis vertoont met een beveiligd en uitbreidbaar internet. Naast websites (dezelfde websites als degene die toegankelijk zijn op het gewone internet) zal TON ook een eigen app store hebben, een eigen betalingssysteem, een systeem om zware bestanden op te slaan, een eigen systeem om anoniem te surfen en een eigen DNS, om complexe webadressen te verkorten. Betalingen zullen worden mogelijk gemaakt via het Duitse electronisch betaalsysteem Wirecard. De betaaleenheid wordt de Gram, dat is TON’s eigen cryptomunt.

Telegram heeft steeds geweigerd gebruikersgegevens aan de overheid te overhandigen

Telegram-gebruikers kunnen versleutelde en zelfvernietigende berichten, foto’s, video’s en bestanden tot 1,5 GB uitwisselen. Het is compatibel met de meeste besturingssystemen. Telegram presenteert zichzelf als een gratis, veiliger, sneller en nuttiger dienst in vergelijking met alternatieven als WhatsApp. Ook TON zou hyperveilig worden. Het platform gebuikt daarvoor een cryptografisch systeem dat het meest geavanceerde zou zijn dat vandaag bestaat. Volgens de technische documentatie zou TON alles encrypteren. De oprichters van Telegram hebben steeds geweigerd de overheid toegang te geven tot gebruikersgegevens. Er is geen enkele aanwijzing dat hun positie daarin met betrekking tot TON zal veranderen.

Over de kostprijs van het project is niet veel geweten. Wel haalde het TON-team in 2018 bij twee ICO-financieringsrondes 1,5 miljard euro op. Maar investeerders schatten de kostprijs van TON eerder op het dubbele daarvan. Zo’n 200 miljoen mensen gebruiken Telegram, een aantal dat ook van TON gebruik zou kunnen maken. Men verwacht dat TON dan snel uitgroeit tot 300 miljoen gebruikers.

Wie de financiers van TON zijn is een publiek geheim. In de media is al namen verschenen van de Russisch-Israëlische zakenman en FC Chelsea-eigenaar Roman Abramovich. Ook die van de Russische tycoons Sergei Solonin en David Yakobashvili. Dan zijn er nog een paar invloedrijke investeringsfondsen uit Silicon Valley. Het gaat dan om Kleiner Perkins Caufield & Byers, Benchmark en Sequoia Capital.

Telegram Messenger is gevestigd in Groot-Brittannië. Het is eigendom van twee bedrijven van Pavel Durov in Belize en de Britse Maagdeneilanden. Daarnaast heeft het bedrijf registraties in de VS en Panama en een postadres in Berlijn. Durov verliet Rusland in 2014 omdat “het land incompatibel is met al wat met internet te maken heeft”.

Niets minder dan een webrevolutie

Mocht TON inderdaad volledige privacy kunnen garanderen, dan is sprake van niets minder dan van een ware webrevolutie. TON zal dan niet enkel in Rusland met hevige tegenstand kampen. Rusland sloot Telegram al meermaals af ondanks dat slechts 7% van Telegram-gebruikers Russen zouden zijn. Rusland verplicht bedrijven hun gebruikersgegevens voor zes maanden op te slaan op servers in het land zelf. Tot op heden weet Telegram via omwegen de gebruikers in Rusland toegang te laten houden tot de app. 

Ook in andere landen waar men er niet vies voor is om af en toe het internet af te sluiten zal men de activiteiten van TON van nabij volgen.

Sinds maart heeft onze dagelijkse Business AM Express nieuwsbrief ook een verkorte versie op Telegram. U kan de app volledig gratis downloaden via de App Store voor iOS en op Google Play voor Android. U kan zich inschrijven op onze nieuwsbrief op Telegram door hier te klikken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.