Samengevat. Mexico-Stad kampt met een ernstige watercrisis, veroorzaakt door geografische beperkingen, inefficiënte infrastructuur, en de gevolgen van klimaatverandering. Inwoners ervaren al maanden extreme waterproblemen, waarbij het water slechts sporadisch en in zeer beperkte hoeveelheden beschikbaar is.
Een van ’s werelds grootste steden heeft nog water voor enkele maanden

Waarom is dit belangrijk?
Deze crisis heeft een diepe impact op de levenskwaliteit van de inwoners en legt de kwetsbaarheid van grote steden voor klimaatverandering bloot. Het illustreert de dringende noodzaak voor duurzame stedelijke planning en investeringen in robuuste waterinfrastructuur om toekomstige tekorten te voorkomen.“Dag nul”
In het nieuws. Mexico-Stad is gebouwd op een hooggelegen meerbed, wat leidt tot overexploitatie van de ondergrondse watervoerende lagen en een stad die letterlijk zinkt.
- Langere droogteperiodes en hogere temperaturen als gevolg van de klimaatwijziging verhogen de druk op een al overbelast watersysteem, met strenge beperkingen op het watergebruik als gevolg.
- Terwijl politici de crisis bagatelliseren, waarschuwen experts voor de mogelijke nadering van “dag nul”, waarop de waterkranen volledig droog zouden kunnen staan.
- Experts waarschuwen voor een escalerende crisis. Mexico-Stad zou zonder water kunnen komen te zitten voordat het regenseizoen arriveert als het op dezelfde manier blijft gebruiken.
- Dit betekent niet een volledige ineenstorting van het watersysteem, omdat de stad niet afhankelijk is van slechts één bron. Het zal niet hetzelfde zijn als toen Kaapstad in Zuid-Afrika in 2018 gevaarlijk dicht bij volledige uitdroging kwam na een ernstige meerjarige droogte. “Sommige groepen zullen nog steeds water hebben, maar de meeste mensen zullen dat niet hebben.”
Zoom in. De Azteken bouwden hun stad met een ingenieus systeem van kanalen en bruggen, maar de Spaanse kolonisatoren vernietigden dit en legden de basis voor de huidige problemen.
- Er zijn inspanningen om het watergebruik te beperken en de infrastructuur te verbeteren, maar deze zijn tot nu toe onvoldoende gebleken om de crisis af te wenden.
Zoom out. Deze crisis onderstreept het belang van duurzaam waterbeheer en de noodzaak voor steden wereldwijd om zich aan te passen aan de realiteiten van klimaatverandering.
- Zonder ingrijpende veranderingen en verbeteringen in waterbeheer en stadsplanning, kunnen andere grote steden vergelijkbare crises onder ogen zien.
- De situatie in Mexico-Stad dient als een waarschuwing en een oproep tot actie voor steden over de hele wereld om duurzame oplossingen te ontwikkelen voor waterbeheer en klimaatadaptatie.