“Een van de grootste windmolenparken op zee ter wereld volledig operationeel in eerste kwartaal 2022”

De inbedrijfstelling van de turbines van “een van ’s werelds grootste offshore-windmolenparken” is voltooid. Volgens de planning zullen de turbines in het eerste kwartaal van 2022 volledig operationeel zijn, aldus het Duitse energiebedrijf RWE. Dat bericht de zakensite CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

De Britse autoriteiten willen 40 gigawatt (GW) aan offshore-windcapaciteit tegen 2030. De Europese Unie, die het VK in januari 2020 heeft verlaten, mikt dan weer op 300 GW aan offshore-windenergie tegen het midden van deze eeuw.

Het Triton Knoll Offshore Wind Park ligt in de wateren voor de oostkust van Engeland (ergens voor de kust van de kathedraalstad Lincoln om precies te zijn). Het maakt gebruik van 90 windturbines van de Deense firma Vestas, die een capaciteit van 857 megawatt (MW) moeten aanleveren.

Elektriciteit voor 800.000 huishoudens per jaar

In een verklaring zei RWE dat Triton Knoll “voldoende elektriciteit zou produceren om te voldoen aan de behoeften van ongeveer 800.000 huishoudens per jaar”. De investering in het project bedraagt ongeveer 2,4 miljard euro.

RWE heeft een aandeel van 59 procent in Triton Knoll. De andere eigenaars zijn Kansai Electric Power en J-Power, die een aandeel van respectievelijk 16 procent en 25 procent hebben. RWE is verantwoordelijk voor de bouw, de exploitatie en het onderhoud van het project.

Triton Knoll produceerde zijn eerste stroom in maart 2021 en de laatste turbine werd afgelopen september geïnstalleerd.

Drukke Noordzee

De Noordzee is de thuisbasis van een aantal grootschalige offshore-windmoleninstallaties.

Een daarvan is Hornsea 1, dat volgens het verantwoordelijke Deense energiebedrijf Orsted het grootste offshore-windmolenpark ter wereld is. Hornsea 1 bevindt zich in de wateren voor de kust van Yorkshire, en gebruikt 174 turbines, die een capaciteit van 1,2 gigawatt (GW) opleveren. Ook Hornsea 2 zit er overigens aan te komen. Volgens Orsted zal Hornsea 2, wanneer het in 2022 volledig operationeel is, de fakkel overnemen van Hornsea 1 als ’s werelds grootste operationele offshore-windmolenpark.

“Tot andere grote projecten die voor de Noordzee op stapel staan, behoort het windmolenpark Dogger Bank, dat na voltooiing een totale capaciteit van 3,6 GW zal hebben”, voert CNBC nog aan. De ontwikkeling van dit project vindt plaats in drie fasen.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.