Een tiendaagse op het ISS is net een stuk goedkoper geworden

Binnenkort kan u voor tien dagen naar het Internationaal ruimtestation, met twee vrienden, voor de afgeronde prijs van 55 miljoen dollar. Dat is in termen van ruimtereizen quasi een koopje.

De opvallende pitch gaat uit van Axiom, een ruimtebedrijf uit Houston, Texas. Het heeft een contract met SpaceX van Elon Musk, dat voor 55 miljoen dollar vier personen naar het ISS kan sturen.

Concreet neemt de Crew Dragon een getrainde astronaut mee, samen met drie passagiers. U reist naar het ISS, verblijft daar acht dagen en keert vervolgens terug.

Twee keer per jaar

Het is de eerste bemande vlucht voor Axiom, maar verre van de laatste. Uiteindelijk wil het bedrijfje regelmatige ruimtevluchten organiseren.

In eerste instantie mikt Axiom op twee vluchten van en naar het ISS per jaar. Wanneer die de lucht in gaan, is sterk afhankelijk van de NASA. Daarnaast wil Axiom ook een eigen ruimtestation uitbouwen.

Daar is veel geld voor nodig. Axiom haalde al 16 miljoen dollar op. Durkapitalisten Balfour Capital en Starbridge Venture zouden al mee in het avontuur stappen.

ISS uitbreiden

‘Sinds 2012 levert SpaceX cargo af aan het ISS, in partnerschap met de NASA. Later dit jaar zullen we voor het eerst NASA-astronauten afleveren’, zegt Gwynne Shotwell, operationeel van SpaceX, in een verklaring. ‘Nu, met dank aan Axiom en zijn steun van de NASA, zullen we vluchten met een privécrew toegang kunnen geven tot de ruimte. Daarmee commercialiseren we de ruimte verder.’

Axiom zal alle training, planning, hardware, medische ondersteuning, provisies voor de crew, veiligheidscertificaten en dergelijke voorzien.

Het bedrijf is ook door de NASA geselecteerd om nieuwe delen van het ISS aan het station toe te voegen in de tweede helft van 2024. Het is ook expliciet de bedoeling om het ruimtestation groter te maken en er ook privépersonen in te kunnen opvangen. Als het ISS uit roulatie wordt gehaald, wil Axiom hun gedeelte losmaken en zelf blijven gebruiken.

Voor SpaceX is de Axiom-deal goed nieuws: het voegt een extra inkomstenstroom toe. Het is de tweede keer dat SpaceX een deal sluit met een privébedrijf. Eerder sloot Space Adventures al een deal over een Crew Dragon. Dat bedrijf wil retourtripjes maken van vijf dagen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20