Nina Lagron, CFA, beheerder internationale aandelen bij La Financière de l’Echiquier – LFDE en al meer dan 30 jaar stockpicker, concentreert zich op innovatieve groeibedrijven. Ze laat haar licht schijnen op de huidige context, tussen voorzichtigheid en optimisme.
Momenteel zitten we tussen twee situaties. We leven in een overgangsperiode waarin de baissemarkten de brug slaan tussen twee tijdperken. De voorbije vijftien jaar hebben de desinflatie en de extreem lage rentevoeten de waarderingen gestimuleerd, maar daar lijkt nu een einde aan gekomen. De bedrijfsmodellen zijn mogelijk niet meer aangepast aan de omgeving waarin we nu terechtkomen en die nog niet volledig vorm heeft gekregen.
Naar een nieuw tijdperk
Wij zijn van mening dat het duurzame herstel gekoppeld zal zijn aan het leiderschap van innovatieve sectoren of ondernemingen die zich weten te onderscheiden met nieuwe commerciële ideeën. Vooral bij ondernemingen in de gezondheidszorg, de farmacie en de medische technologie zit veel potentieel en zullen we aantrekkelijke rendementen kunnen vinden. Hun defensieve groeiprofiel volgt tot dusver een seculaire tendens.
We staan momenteel aan het begin van de economische vertraging, en de bodem van de curve zou, vooral wat de omzetprognoses betreft, ergens medio 2023 moeten liggen. De vooruitzichten van softwaregigant Microsoft[1] zijn daar al een voorproefje van. De centrale banken blijven hun monetaire beleid verkrappen, terwijl de markten een desinflatiescenario volgen, dat de koersen doet stijgen. Wij achten dat standpunt voorbarig, aangezien de inflatie de komende maanden hoog zal blijven. Anderzijds zijn de economische vooruitzichten fors verbeterd, met name voor Europa: het rampscenario van een lange, koude winter met grote energietekorten is tot dusver nog niet bewaarheid, en dat helpt.
Er is dus een nieuwe groeimotor nodig. Sinds China zijn economie heeft heropend, zijn alle ogen daarop gericht. Die verwachtingen zijn niet onterecht, aangezien een herstel van China het recessierisico in andere regio’s kan helpen te matigen. Cyclische aandelen, die gevoelig zijn voor de economische conjunctuur, zijn bijvoorbeeld al aanzienlijk opgeveerd en hebben zo hun ondermaatse prestaties sinds medio 2022 weer goedgemaakt.
Onderschatte inflatie?
De effecten van de tweede inflatiegolf zijn nog niet helemaal doorgesijpeld, dus die worden onderschat. De grootste werkgever ter wereld, de Amerikaanse reus Walmart, die meer dan 2 miljoen werknemers in dienst heeft, heeft aangekondigd dat het minimumuurloon stijgt van 12 naar 14 dollar, en de concurrentie zal ongetwijfeld moeten volgen. Die maatregel ondersteunt de consumptie wel, maar het laatste hoofdstuk in het inflatieverhaal moet nog worden geschreven en kan gevolgen hebben voor de bedrijfsmarges, die aan beide zijden van de grote plas nog altijd op een piekniveau staan. De omzetgroei blijft voorlopig hoog en de hogere aankoopprijzen konden worden doorberekend aan de consument. Maar die verhogingen worden steeds moeilijker door te rekenen zonder klanten te verliezen. De marges staan dus onder druk en de aandelenwaarderingen blijven heel hoog.
Groeilanden
Binnen onze strategie voor internationale groeiaandelen[2] kijken we in het bijzonder naar de marges. Om in aanmerking te komen, moeten ondernemingen die kunnen behouden, zodat ze idealiter 2,5 keer zo hoog liggen als die van onze benchmark, de MSCI ACWI NET Return Euro. Gezien de concurrentie tussen obligaties en aandelen spelen dividendrendement en vrije cashflow een belangrijke rol bij de effectenselectie. Daarom concentreren we ons in het bijzonder op groeinamen met een omzetgroei van minstens 8%.
Ten slotte zien we een groot potentieel in de groeimarkten, vooral in financiële effecten in het algemeen en Zuid-Amerikaanse banken in het bijzonder. Financiële instellingen profiteren immers indirect van de goede exportcijfers van hun klanten in de energie- en de grondstoffensector. De Zuid-Amerikaanse centrale banken lopen voor op hun tegenhangers in de industrielanden, omdat de renteverhogingscyclus er heel vroeg werd ingezet en in vele landen al is afgelopen.
Door de flexibiliteit van onze strategie voor internationale aandelen zullen wij ons blijven aanpassen aan het internationale economische klimaat en het beheer blijven baseren op onze overtuigingen in onze zoektocht naar wat volgens ons de leiders van morgen zijn.
Disclaimer: De meningen in dit document zijn de overtuigingen van de beheerder. LFDE kan er in geen geval aansprakelijk voor worden gesteld.
[1] De vermelde waarden worden bij wijze van voorbeeld gegeven. Hun aanwezigheid in de beheerde portefeuilles noch hun prestaties zijn gegarandeerd.
[2] Risico van kapitaalverlies, aandelenrisico, valutarisico, risico van discretionair beheer. Meer informatie over de kenmerken, risico’s en kosten van deze strategie vindt u in de reglementaire documenten op onze website www.lfde.com.