Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Niels Saelens gepubliceerd op om • 3 min lezen
Spaans vastgoed blijft in de smaak vallen van mensen die een tweede verblijf zoeken. In het eerste halfjaar van 2023 werd meer dan 20 procent van al de woningen in Spanje verkocht aan buitenlandse huizenjagers.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
Waarom is dit belangrijk?
Net zoals de rest van de lidstaten van de eurozone ontsnapt Spanje niet aan de gevolgen van het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Daardoor is het prijskaartje van een woonkrediet fors de hoogte ingeschoten, met minder vastgoedtransacties als gevolg. De strengere kredietvoorwaarden treffen vooral de Spanjaarden zelf. Buitenlanders daarentegen vinden nog vlotjes hun weg naar de Spaanse vastgoedmarkt.
In het nieuws: Spaans vastgoed blijft in de smaak vallen van mensen die een tweede woning zoeken. Tijdens de eerste jaarhelft hebben ze 21.580 woningen in het zuiderse land gekocht. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse kadasterregister (Registradores de España).
Van alle buitenlanders koopt er niemand zoveel Spaans vastgoed als de Britten. 10 procent van de woningen gekocht door niet-ingezetenen staat op hun naam. De Duitsers en Fransen vervolledigen de top 3.
De Belgen staan met 5,4 procent op de vierde plaats, gevolgd door de Nederlanders met 4,8 procent.
In totaal hebben de 3.483 Belgen tijdens de eerste drie kwartalen van 2023 een Spaanse woning gekocht.
“De meeste transacties door buitenlanders gebeuren in de Balearen, Costa Blanca, Canarische eilanden en Costa del Sol”, voegt Carl Vorsselmans van het immokantoor Nieuwbouw in Spanje.
Impact stijgende rente
Opgemerkt:De renteverhogingen van de ECB zorgen ervoor dat huizenjagers meer geld op tafel moeten leggen wanneer ze een woonlening afsluiten. Daardoor zijn het aantal vastgoedtransacties in Spanje wel gedaald.
“Nationaal zien we dat de verkoop in Spanje is gedaald met 23,7 procent. Dat is de grootste daling sinds 2020”, verduidelijkt Vorsselmans.
Op de Canarische eilanden is de daling met 40 procent (op jaarbasis) het grootst, volgens het Nationaal instituut van de Statistiek.
Frederik Hoogewijs, business development manager bij Nieuwbouw in Spanje, merkt op dat de stijgende rentevoeten voornamelijk de lokale inwoners pijn doen. “Er dient zeker een onderscheid gemaakt te worden in het profiel van de koper, we merken dat de kopers van een tweede verblijf minder gevoelig zijn voor de stijgende rente dan de lokale kopers voor wie het meestal om de eerste en enige woning gaat en ook de locatie is verschillend.”
Waarom hebben buitenlandse kopers minder last van de rentestijgingen? Vorsselmans geeft meer duiding: “Zij zijn doorgaans ouder of gepensioneerd en beschikken dus over een stevig spaarpotje. Dat geld kunnen ze gebruiken om te investeren in vastgoed. Wie een eerste woning koopt, moet meer lenen en is dus gevoeliger voor de rente-evolutie.”
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.