Een op de vier Antwerpse restaurants moet vrezen voor faillissement

Bijna een kwart van de restaurants in de provincie Antwerpen torst een zware schuldenlast die in de komende twee jaar kan leiden tot het bankroet. Dat blijkt uit een doorlichting van bedrijfsinformatieverwerker Graydon waar Gazet van Antwerpen over bericht.

Volgens Graydon gaat het voor het overgrote deel om restaurants (met volledige bediening) die in het verleden hebben bewezen dat ze leefbaar zijn, maar door de opeenvolgende klappen tijdens de coronacrisis in financiële nood gekomen zijn.

“Veel restaurants hebben tijdens de maandenlange verplichte sluiting een hoop schulden opgebouwd”, zegt Eric Van den Broele, onderzoeksdirecteur bij Graydon aan Gazet van Antwerpen. “Ze zijn nu enkele maanden terug open, maar die inkomsten zijn voor bijna een kwart (23 procent) van de restaurants niet voldoende om uit de zware schulden te komen.”

“Golf van faillissementen”

Graydon vreest voor een golf van faillissementen in de komende twee jaar, wanneer die wankele bedrijven geconfronteerd worden met de betalingen die tijdens de coronacrisis nog uitgesteld konden worden, zoals de afbetaling van bankleningen of de betaling van sociale bijdragen.

Het gaat immers niet om kwijtscheldingen, maar om vooruitgeschoven facturen. In een bepaald kwartaal zullen die toch betaald moeten worden, wat tot dubbele verplichtingen leidt. Cruciaal wordt dan of de eigenaar nog voldoende zin en middelen zal hebben om het restaurant met een verse kapitaalinjectie van de ondergang te redden.

Cafés

Graydon nam ook de balansen van de cafés onder de loep. Daar oogt het plaatje iets minder somber. “Slechts” 14,5 procent – of zowat een op de zeven – zit in zware financiële problemen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20