De grote techbedrijven hebben dit jaar al 47.000 ontslagen aangekondigd. Ook 2022 was al een bloedbad. Het is een interessante case omdat we vandaag alleen maar horen spreken over personeelstekorten. Ondertussen blijven al deze diensten wel draaien. Heel wat werknemers en managers zullen begrijpelijk zeggen dat dit komt omdat alle last op de schouders van de overblijvers wordt geladen. Maar zou het misschien kunnen dat we met zijn allen extreem inefficiënt zijn geworden? De cijfers geven het alvast aan.
Musk is natuurlijk weer de primus
Zoals altijd is Elon Musk de standaard der dingen. Terwijl Google 12.000 mensen laat gaan op een bestand van 150.000 of een goede 8 procent, zet Microsoft 10.000 van de 220.000 mensen op straat of net geen 5 procent. Meta ontslaat 11.000 van de 70.000, een goede 13 procent. Bij Twitter is het veel extremer. Musk reduceerde het personeelsbestand van 7.500 tot 1.900 waarvan nog amper 550 voltijdse ingenieurs. Hij heeft dus 75 procent van de mensen ontslagen of laten vertrekken!
Maar het is nog veel straffer
Bij Musk is het allemaal nog waanzinniger. Er zijn immers 2 mogelijkheden:
- men verhoogt de efficiëntie, wat betekent dat men met minder mensen hetzelfde doet.
- of men tracht de productiviteit te verhogen door met dezelfde hoeveelheid personeel meer te realiseren.
Musk combineert beide. Terwijl Twitter tot nader order nog altijd up and running is, heeft Musk de éne innovatie na de andere gelanceerd nadat Twitter 10 jaar heeft stilgestaan. Hij is er dan ook in geslaagd met 25% van het personeel nog meer aan te bieden dan daarvoor.
We verdoen onze tijd aan nutteloze activiteiten
Men kan dan ook niet anders dan zich afvragen hoe dit mogelijk is. De reden ligt voor de hand, maar is onpopulair. Werknemers, voornamelijk bedienden en managers, zullen het niet graag horen. De meesten verdoen hun tijd met activiteiten die helemaal niets te maken hebben met hun job. Uit een grootschalig onderzoek bij 2.000 werknemers in het VK blijkt dat we net geen 3 uur productief zijn op de 8 werkuren die de dag telt. De volgende activiteiten vullen de rest van de tijd op, gaande van nieuwswebsites lezen tot eten maken.
Voortdurende onderbrekingen
Bovendien kunnen we ons op het werk niet concentreren. De gemiddelde werknemer wordt om de 3 minuten gestoord. Het brein kan daar moeilijk mee om, want het duurt soms 23 minuten lang voordaleer iemand terug in de flow is om verder te werken. De hele dag is dus een ononderbroken en extreem inefficiënte start en stop.
De managers vergroten nog eens de ellende
Alsof dat nog niet voldoende is, leggen de managers daar nog een laag vergaderingen bovenop die absoluut niets bijdraagt tot het werk. Ze doen dit om hun eigen gezag te bevestigen. Of om te laten zien dat ze sociaal zijn en actief communiceren. Toch kunnen de meesten onder ons getuigen, dat een vergadering zelden productief is. En ze duurt per definitie al te lang.
Volgens een studie van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology spenderen managers vandaag 23 uur per week in vergaderingen! Dat is een stijging van 10 uur in vergelijking met de jaren 1960.
Een harde werkomgeving: is dit nog aanvaardbaar?
Bij Musk stelt zich de vraag of zo een hard regime wel verantwoord is. Er zijn inderdaad grenzen aan het fatsoen en de Zuid-Afrikaan treedt die met de regelmaat van de klok met de voeten. Anderzijds zullen werknemers die direct onder hem werken altijd zeggen dat ze nog nooit zo geïnspireerd zijn geweest. Punten zal hij in ieder geval niet scoren bij de woke-brigade, maar doeltreffend is het wel.
Als hij stopt met adverteerders te schofferen, kan Twitter wel het meest productieve mediabedrijf in de geschiedenis worden. Zoals überinvesteerder Peter Thiel zegt: ”Never bet against Elon.”
Hij toont bovendien aan wat we niet graag horen. Werk is een tijdverdrijf geworden om de dag op te vullen en de motivatie om te werken is ver weg. Bedrijven, maar ook werknemers, zouden zich daar beter over bezinnen. Want we spenderen toch een groot stuk van ons leven op kantoor. Misschien is een 15 uren-werkweek, zonder smartphone en andere afleidingen, efficiënt en productief ingevuld, wel eens de oplossing zodat we al die andere activiteiten naast het werk kunnen doen.
Xavier Verellen is auteur en ondernemer (www.qelviq.com)