“Een nieuwe verdieping aan hun ivoren toren?”: Europarlement wil 322 mensen extra aannemen

Het Europees Parlement wil in 2022 nog eens 322 mensen toevoegen aan zijn personeelsbestand. De uitbreiding maakt deel uit van de onderhandelingen over de begroting voor 2022, schrijft Politico, dat een “non paper” over de uitbreiding kon inkijken.

Het document bevat ook een grafiek waaruit blijkt dat het Europees Parlement de enige EU-instelling is die de afgelopen tien jaar haar personeelsbestand heeft uitgebreid. Dat terwijl de Europese Commissie en de Europese Raad het aantal werknemers in die mate hebben ingekrompen dat ze vandaag terug onder het niveau van 2012 zitten. 

Hoewel het document melding maakt van een “gentlemen’s agreement” dat in de jaren zeventig werd gesloten en dat de EU-lidstaten zou binden, heeft de eis sommige diplomaten geïrriteerd, aldus Politico. Die vinden het “volstrekt verbijsterend dat het EP om 322 bijkomende medewerkers vraagt, in een tijd waarin de lidstaten “elke euro twee keer omdraaien om de economie terug te brengen naar het niveau van voor de crisis. […] Ze hebben zojuist een hele nieuwe verdieping aan hun ivoren toren toegevoegd”, aldus een diplomaat. 

“Waar hebben ze al die nieuwe mensen dan voor nodig?”

Werken er zo’n 32.000 mensen voor de Europese Commissie, dan zouden in het algemeen secretariaat van het Europees Parlement (en in de fracties) ongeveer 7.500 mensen actief zijn, terwijl de Europese Raad zo’n 3.500 in dienst mensen heeft. “Waar hebben ze al die nieuwe mensen dan voor nodig?”, vraagt een andere diplomaat zich af.

Daarover is in de “non paper” weinig terug te vinden, maar volgens europarlementslid Damian Boeselager moet de uitbreiding van het personeelsbestand recente bezuinigingen compenseren die hebben geleid tot een toenemende werklast op wetgevingsgebied. “Ik realiseerde me dat er elk jaar ongeveer 5 procent op het personeel wordt bezuinigd … en dat het tekort aan personeel in de commissiesecretariaten heeft geleid tot burn-outs en mensen die een pauze moeten nemen”, aldus Boeselager. Daarom diende hij het verzoek in.

Extra financiële mogelijkheden moeten het ook mogelijk maken om kritieke IT- en beveiligingsfuncties te internaliseren om het EP zo een grotere veerkracht te geven. EU-ambassadeurs willen het verzoek niet zonder meer afwijzen, maar er over onderhandelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20