Een mislukking op de COP27, er komt geen sneller einde van fossiele brandstoffen

Een mislukking op de COP27, er komt geen sneller einde van fossiele brandstoffen
Eurocommissaris voor de Green Deal Frans Timmermans – Getty Images

Arme landen halen een mini-overwinning binnen op de Klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh, waar België met 120 delegatieleden naartoe trok: de discussie over “loss and damage”, een soort herstelbetalingen voor historische CO2-uitstoot, werd principieel wel gewonnen door de G77, de groep ontwikkelingslanden, waar ook Golfstaten en zelfs China bij is.

Er komt nu in 2023 een nieuwe structuur, een fonds dat de kas moet spekken van de arme landen die buitenmatig getroffen worden door de klimaatopwarming. Zeker in Afrika reageerde men jubelend. Want uiteindelijk ging na de EU ook de VS akkoord, al zorgde onderhandelaar John Kerry ervoor dat er geen wettelijke verplichting zit aan die deal. Een lege doos dus ook wel wat.

In ruil was er ook geen enkele grotere belofte om versneld naar een einde van de uitstoot te gaan, of om sneller alle fossiele brandstoffen af te zweren. Met grote zwier had Europees Commissaris Frans Timmermans dat voorstel op tafel gegooid, om zo een doorbraak te krijgen.

Het werd niets. Zaterdag nog dreigde Timmermans op te stappen, omdat andere landen niet meegingen met de drang om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Maar Timermans ging overstag, zonder beloftes over minder uitstoot.

Achter de schermen waren grote uitstoters zoals China en ook de olie- en gassector enorm actief, om te duwen tegen scherpere maatregelen.

Op VTM haalde Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) al fel uit: “Sharm-el-Sheikh kennen we allemaal als badplaats, maar er werd de voorbije weken vooral gebaad in hypocrisie. Het Belgisch en Vlaams standpunt was erg duidelijk: meer inspanningen van grote uitstoters en geen extra fonds. Maar Frans Timmermans was onhoudbaar.” Demir ging niet naar Egypte, en kondigde al aan ook volgend jaar niet naar Dubai te gaan, waar de COP28 wordt gehouden.

Wie wel ging, was Nadia Naji, de voorzitter van Groen. Zij stelde “bezorgd en teleurgesteld” te zijn over het resultaat. “De inspanningen van individuele landen zullen nog belangrijker worden nu. België kan en moet moed tonen en een voortrekkersrol opnemen”, zo stelde ze. Europa is goed voor 8 procent van heel de CO2-uitstoot. België staat op de 41ste plek met 0,26 procent.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.