Eén lichtpuntje en verder meer achteruitgang dan progressie: klimaattop COP27 was alweer een gemiste kans

Wie de hoop koesterde dat COP27, de VN-conferentie over klimaatverandering in Egypte, zou leiden tot nieuwe toezeggingen op het gebied van emissiereductie of zelfs een akkoord over een uitfasering van fossiele brandstoffen, is eraan voor de moeite. De klimaattop leverde uiteindelijk één lichtpuntje op: de oprichting van een ​​internationaal fonds om ontwikkelingslanden te betalen voor “verlies en schade” die zij lijden als gevolg van klimaatverandering. Wat nog niet betekent dat het geld daarvoor al op tafel ligt.

Waarom is dit belangrijk?

De wereld moet snel koolstofarm worden om de gevaarlijkste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. Wereldleiders weten dit. Maar die kennis moet dringend worden omgezet in concrete toezeggingen en plannen. Op COP27 is dat alweer niet gelukt. Terwijl de nieuwe klimaatovereenkomst de schade van de opwarming van de aarde aanpakt, doet ze echter nauwelijks iets om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen die de oorzaak van de crisis zijn.

In het nieuws: Dertig jaar lang hebben ontwikkelingslanden gestreden om een ​​internationaal fonds op te richten om te betalen voor het "verlies en de schade" die zij lijden als gevolg van klimaatverandering. Toen de COP27-klimaattop in Egypte afgelopen weekend werd afgesloten, slaagden ze er eindelijk in. Hoewel het een historisch moment is, laat de overeenkomst over de financiering van dat verlies en schade nog veel details achter die moesten worden opgelost. Bovendien hebben veel crit

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20