Een jaar na Ever Given loopt zusterschip aan de grond

Het lijkt wel expres: bijna één jaar nadat het containerschip Ever Given het Suezkanaal enkele dagen blokkeerde, loopt nu de Ever Forward, een zusterschip, aan de grond in de Chesapeake Bay. In tegenstelling tot de situatie één jaar geleden, lijkt dit incident een minder grote impact te hebben op het scheepsverkeer.

Waarom is dit belangrijk?

Op 23 maart 2021 kwam de Ever Given, één van 's werelds grootste containerschepen, dwars te liggen in het Suezkanaal, met beide uiteindes stevig vast in de kaaimuren. Na 6 dagen, op maandag 29 maart, werd het schip losgetrokken. De blokkade kostte de wereldwijde handel zo'n 6 tot 10 miljard dollar per dag.

Exact 355 dagen later is het de beurt aan Ever Forward, een zusterschip van dezelfde rederij Evergreen Marine. Het 334 meter lange schip voer zondag van de haven van Baltimore naar Norfolk, allebei steden langs de Amerikaanse oostkust. Het schip bevond zich echter niet in de 15 meter diepe vaargeul, maar net ernaast in een ondieper stuk. Aangezien de Ever Forward geladen was had het schip 13 meter diepgang nodig, waardoor het in het ondiepere water aan de grond liep.

Geen schade

Het incident leidt voorlopig niet tot grote problemen voor de doorvaart van andere schepen. De Amerikaanse kustwacht adviseert schepen in de buurt wel trager te varen, en goed op te letten dat ze in de vaargeul blijven. Bij het incident vielen geen gewonden en het schip liep geen schade op.

Sinds zondag probeert de kustwacht het schip los te trekken. Volgens kapitein David O’Connell, de verantwoordelijke commandant, wordt nog onderzocht wat de reden kan zijn voor het stranden van het schip. “We zijn druk in overleg met de berger. We vroegen hen om een bergingsplan op te stellen, zodat we samen kunnen bekijken hoe we dit best aanpakken.”

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20