Een enorme blunder van 258 miljoen euro: Spanje bestelt treinen die te groot blijken voor tunnels

Een enorme blunder van 258 miljoen euro: Spanje bestelt treinen die te groot blijken voor tunnels
(Photo: Pau Barrena/Bloomberg via Getty Images)

De Spaanse regering heeft een klein fortuin uitgegeven aan de aanschaf van treinen die vanwege hun grootte niet door de tunnels van haar spoorwegnet kunnen rijden.

In het nieuws: De Spaanse krant El Comercio heeft onthuld dat de nationale spoorwegmaatschappij Renfe 31 pendeltreinen heeft besteld die te groot zijn voor de tunnels in Cantabrië en Asturië.

  • De fabrikant van de treinen, het Baskische bedrijf CAF, had in maart 2021 al op de fout gewezen.
  • Het 130 jaar oude spoorwegnet in deze twee regio’s loopt door een bergachtig landschap, met een veelheid aan tunnels die niet meer aan de moderne normen voldoen.
  • Aangezien deze treinen zich nog in de ontwerpfase bevonden, kan de constructie ervan nog worden aangepast.
    • De ingebruikname is als gevolg wel uitgesteld: de treinen zouden in 2024 operationeel zijn voor de twee noordelijke regio’s van het land. Nu zijn ze uitgesteld tot minstens 2026.
  • De president van Cantabrië, Miguel Ángel Revilla, verklaarde woedend dat “dit een onvoorstelbare wanprestatie is” en dat “er koppen moeten rollen”.
    • Dat liet niet lang op zich wachten: twee Spaanse vervoersbazen zijn inmiddels ontslagen.

Hoe is dit kunnen gebeuren?: Renfe heeft de aankoop van de treinen gedaan op basis van metingen die Adif, de beheerder van de spoorweginfrastructuur, had gepubliceerd in zijn referentiedocument voor het spoornetwerk. 

  • De treinfabrikant, CAF, was vervolgens de eerste om te waarschuwen dat deze gegevens mogelijk niet overeenkwamen met de werkelijke afmetingen van het net. Er werd op dat moment, door zowel Adif als Renfe, echter niks met de waarschuwing gedaan.
  • De Spaanse minister van Transport Raquel Sanchez beweert dat ze van die waarschuwing niet op de hoogte was. Er is nu een intern onderzoek opgestart.

Opmerking: Het is geen uniek geval. In 2014 maakte Frankrijk een soortgelijke fout, toen de SNCF 2.000 treinen bestelde die te breed waren voor de perrons van het regionale spoorwegnet. De kosten waren destijds veel hoger: omdat de treinen op het moment van de ontdekking al gebouwd waren, moesten 1.300 perrons opnieuw worden gebouwd en vergroot, tegen een geraamde kostprijs van zo’n 50 miljoen euro.

(fjc/evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00