Key takeaways
- Een meerderheid van KMO’s is klaar om de deadline van het verplichte opleidingsplan te halen.
- Werkgevers erkennen dat jongere werknemers meer openstaan voor opleidingsmogelijkheden, maar hebben moeite met het ontwerpen van aantrekkelijke programma’s voor oudere werknemers.
- De meeste KMO’s zijn administratief klaar om de deadline te halen en een derde van de Belgische werknemers gelooft dat hun werkgever in hun opleiding en ontwikkeling investeert.
Uit een recente enquête, uitgevoerd door SD Worx in maart 2025, blijkt dat een meerderheid van de kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) met maximaal 250 werknemers klaar is om de deadline van 31 maart voor het verplichte opleidingsplan te halen. Uit de enquête, die 661 werkgevers uit kmo’s omvatte, bleek dat slechts 7 procent geen opleidingsplan opstelde ondanks de wettelijke verplichting.
KMO’s erkennen dat jongere werknemers over het algemeen ontvankelijker zijn voor opleidingsmogelijkheden. De uitdaging ligt echter in het ontwerpen van aantrekkelijke programma’s voor permanente educatie om oudere werknemers (ouder dan 50) met veel ervaring aan te trekken.
Verplichtingen van de werkgever en percepties van werknemers
Uit de enquête onder Belgische werknemers blijkt dat één op de drie een toename opmerkt in de investeringen van hun werkgever in opleiding en persoonlijke ontwikkeling. Opvallend genoeg gaf ongeveer 10 procent van de ondervraagden aan geen interesse te hebben in verdere opleidingsmogelijkheden. Dit biedt interessante inzichten in hoe werknemers persoonlijke groei en professionele ontwikkeling ervaren.
Werkgevers in KMO’s met minstens 20 werknemers verplicht om elk jaar tegen 31 maart een jaarlijks (of meerjarig) opleidingsplan op te stellen. Het plan moet het streven van de organisatie naar levenslang leren weerspiegelen en een concrete catalogus van opleidingsprogramma’s bevatten. Het is van cruciaal belang om in te spelen op de specifieke behoeften van doelgroepen, zoals oudere werknemers, personen met een handicap en professionals in vakgebieden waar veel vraag naar is.
Bereidheid en het aantrekken van oudere werknemers
Uit de gegevens blijkt dat de meeste kmo’s administratief op schema liggen. Medio maart meldde 33 procent klaar te zijn, terwijl nog eens 36 procent verwachtte de deadline te halen. Ongeveer 24 procent werkte actief aan het halen van de deadline, maar was nog niet klaar. Een kleine minderheid (7 procent) bleef ondanks de wettelijke verplichting onvoorbereid.
Georges Verleyen, Directeur KMO’s in Wallonië voor SD Worx, benadrukt het belang van aantrekkelijke opleidingsprogramma’s voor werknemers van alle leeftijden en ervaringsniveaus. Sommige werkgevers bieden beperkte mogelijkheden, terwijl andere een breed scala aan opleidingsmogelijkheden aanbieden.
Vertrouwen van werknemers en opleidingsmethoden
Uit de enquête bleek ook dat een derde van de Belgische werknemers van mening is dat hun werkgever meer investeert in hun opleiding en ontwikkeling, waarbij een vergelijkbaar gevoel werd waargenomen bij werknemers in het MKB (33 procent). Deze perceptie was het hoogst in de leeftijdsgroep van 25-35 jaar, waarbij bijna de helft aangaf vertrouwen te hebben in het engagement van hun werkgever. Bij de 50-plussers deelde ongeveer een kwart deze overtuiging.
In KMO’s vond gemiddeld 9 procent van de werknemers dat ze geen aanvullende training nodig hadden, een percentage dat iets hoger lag onder werknemers jonger dan 25 en ouder dan 50.
Meest voorkomende leermethoden
Belangrijk is dat de meeste respondenten (van de 1.000 ondervraagde Belgische werknemers) erkenden dat leren op de werkplek de meest voorkomende vorm van leren was, gevolgd door traditionele klassikale settings, e-learning en webinars. Het percentage bedroeg gemiddeld 7 procent, waarbij 13 procent van de werknemers onder de 25 aangaf niet geïnteresseerd te zijn in verdere training, vergeleken met 11 procent onder de 50-plussers.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!