Franse (kern)energiecrisis: binnenkort genationaliseerd EDF lijdt monsterverlies

Nucleair concern Electricité de France (EDF), dat op het punt staat genationaliseerd te worden door Parijs, meldt over de eerste helft van 2022 een historisch verlies van 5 miljard euro. Als oorzaak noemt het een daling van de nucleaire productie.

Het Franse energieconcern EDF heeft vandaag een nieuwe winstwaarschuwing gegeven, bericht het persagentschap Reuters. Wegens een daling van de nucleaire productie heeft het staatsbedrijf to be in de eerste helft van 2022 een nettoverlies van 5,29 miljard euro geleden. Dat zijn pijnlijke cijfers, zeker aangezien het bedrijf een jaar eerder nog een winst van 4,17 miljard euro boekte. De omzet steeg niettemin fors tot 66,2 miljard euro, tegen iets minder dan 40 miljard euro een jaar eerder.

EDF zei het negatieve effect van de lagere nucleaire productie op zijn kerninkomen voor 2022 nu te ramen op 24 miljard euro, een grotere klap dan de 18,5 miljard euro waarvan eerder werd uitgegaan.

Helft vloot kernreactoren offline

De atoomproductie van 361 terawattuur van het bedrijf was in 2021 goed voor 69 procent van de elektriciteitsproductie van Frankrijk, maar zal dit jaar dalen tot het laagste niveau in meer dan drie decennia, weet de nieuwssite Bloomberg. Ook volgend jaar zal de productie zich niet volledig herstellen, klinkt het.

De helft van de vloot van 56 kernreactoren is momenteel offline. Dat komt door extra onderhoudswerken en reparaties (er zijn nogal wat kleine scheurtjes in belangrijke leidingen) in een dozijn reactoren, in combinatie met regelmatig onderhoud in andere eenheden. Ook het warme weer van de voorbije weken wordt aangehaald als reden voor de stillegging van sommige reactoren. EDF moet namelijk de activiteiten in kerncentrales reduceren of zelfs stopzetten wanneer de temperaturen in omliggende rivieren te hoog worden. Het rivierwater is essentieel om de centrales af te koelen.

EDF heeft ook zwarte sneeuw gezien doordat de Franse regering de elektriciteitsprijzen heeft geplafonneerd. Parijs heeft die maatregel getroffen om Franse consumenten te beschermen tegen een al te hoog oplopende energiefactuur (die had op zijn beurt namelijk protest van de Gele Hesjes kunnen aanwakkeren). Maar het heeft EDF evenwel gedwongen om tegen recordprijzen elektriciteit op de markt te kopen en die goedkoop aan concurrenten te verkopen.

Het energieconcern opperde in een verklaring dat het Oekraïne-conflict leidde tot “extreme spanningen op de elektriciteitsmarkt in een context van lagere nucleaire productie in 2022, waardoor aanzienlijke aankopen op de markt nodig waren.”

Nationalisering

De slechte resultaten van EDF komen op een moment dat de Franse regering zich opmaakt voor een volledige nationalisatie van het nutsbedrijf, waarbij zij 16 procent van de aandelen die ze nog niet bezit tegen eind oktober terugkoopt. De maatregel is bedoeld om de besluitvorming te stroomlijnen en het bedrijf in staat te stellen in nieuwe atoomcentrales te investeren, waardoor de Franse energievoorziening kan worden veiliggesteld.

Het richtsnoer hierbij is volgens Frans minister van Economie Bruno Le Maire het plan dat president Emmanuel Macron in februari aankondigde in de stad Belfort: de bouw van zes nieuwe kernreactoren van de nieuwe generatie (van het type EPR2, of European Pressurized Reactor) tegen 2050, plus de voorbereiding op mogelijk nog eens acht bijkomende.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.