Economische crisis onder de radar: tweederde van Amerikanen leeft van loonstrook tot loonstrook

De epidemiologische impact van de coronacrisis laat zich in de VS nog dagelijks voelen. Het land rijgt de records aan elkaar. Het is echter nog wachten op de economische uppercut, die nu nog door allerhande overheidsmaatregelen wordt opgevangen. Maar de statistieken vertellen een verhaal van een stuwdam onder zware druk.

Onderzoeksbureau Highland peilde naar de financiële situatie van de Amerikanen. De resultaten zijn ontluisterend. Maar liefst 63 procent van de respondenten gaf aan dat ze sinds een jaar elke maand maar net de eindjes aan elkaar geknoopt krijgen. ‘Living from paycheck to paycheck’, zoals het in de VS bekend staat.

Helemaal ontluisterend is dat 53 procent van de bevraagde Amerikanen aangaf dat ze zich niet in die situatie bevonden voor de uitbraak van de coronapandemie.

Het resultaat is dat de financiële buffer van steeds meer Amerikaanse gezinnen opgesoupeerd is. Meer dan 80 procent van de respondenten moest bekennen dat ze een onverwachte kost van amper 500 dollar niet zouden kunnen opvangen. Alle Amerikanen kregen wel eenmalig een stimuluscheque, maar ook daarmee sprongen de meesten niet ver.

Faillissementsgolf

Dat is een zeer onrustwekkende situatie, omdat iedereen ervan uitgaat dat de echte economische uppercut er nog moet komen. Nu al is 2020 op weg om een recordjaar te worden op vlak van faillissementen. De hoop op een economisch herstel, nu de eerste vaccins op komst zijn, betekent niet dat die faillissementsgolf nog afgewend kan worden.

Erger nog: omdat er nu zoveel bedrijven bescherming vragen tegen hun schuldeisers om onder het zogenaamde Chapter 11 een reddingsplan uit te dokteren, dreigt dat systeem te verzuipen. Rechters kunnen de toevloed aan aanvragen niet verwerken. Daardoor dreigen ook bedrijven die mits een herfinanciering wel zouden verder kunnen alsnog kopje onder te gaan omdat ze dat plan niet tijdig rond krijgen. Met alle economische drama’s, op bedrijfsvlak en individueel, tot gevolg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20