De Europese Centrale Bank verwacht dat werknemers hogere lonen zullen eisen om het verlies aan koopkracht door de hoge inflatie te compenseren, zo blijkt uit de zopas vrijgegeven notulen van de beleidsvergadering van 13 en 14 april.
ECB bevestigt dat loon-prijsspiraal dreigt: renteverhoging in juli is nu zekerheid
Waarom is dit belangrijk?
De ECB heeft lang volgehouden dat zulke "tweede-ronde-effecten" (die volgen op de eerste schok, de stijgende energieprijzen) zich nauwelijks manifesteerden, en een renteverhoging daarom niet nodig was om de inflatie in te tomen. Door nu wél de loon-prijsspiraal als een reële bedreiging aan te duiden, opent Frankfurt de deur naar een renteverhoging in juli.“Er is geen loon-prijsspiraal. De inflatie wordt exclusief veroorzaakt door de stijgende energieprijzen en zal tijdelijk zijn”, zo was maandenlang de stelling van de ECB. Maar de voorbije weken bleek al dat verscheidene centraal bankiers in de eurozone hun mening bijgesteld hebben. Dat blijkt ook uit de vrijgegeven notulen.
“Tot dusver was slechts over een klein aantal looncontracten heronderhandeld sinds de inflatie begon op te lopen. Er kan echter weinig twijfel over bestaan dat de werknemers uiteindelijk compensatie zullen vragen voor het verlies aan koopkracht”, zo staat er te lezen. Wat verderop: “De leden van de vergadering wezen erop dat een aanhoudende hogere inflatie moeilijk voorstelbaar is zonder ook een toename van de loondruk.”
En nog: “In het algemeen was men het erover eens dat de hardnekkig hoge – en hoger dan verwachte -inflatie het risico van tweede-ronde-effecten als gevolg van de loonkosten deed toenemen. De meningen liepen echter uiteen over de mate waarin dergelijke risico’s zich waarschijnlijk zullen voordoen.”
Renteverhoging met 50 basispunten?
Voor de meeste economen staat het nu helemaal vast dat de Europese Centrale Bank niet in september, maar al in juli de rente een eerste keer gaat verhogen, wat verscheidene ECB-toppers ook al lieten uitschijnen. Wat ongetwijfeld meespeelt bij die timing: de ECB hoopt te vermijden dat ze op de rem moet staan wanneer de eurozone in een recessie is verzeild, wat zo’n economische crisis alleen maar zou verergeren.
“Een renteverhoging in juli is niet langer onzeker, de enige onzekerheid is of het 25 of 50 basispunten zullen zijn”, zo vat ING-econoom Carsten Brzeski het marktsentiment samen, in een reactie op de notulen.
Het wordt voor de ECB hoe dan ook dansen op een slappe koord. Een renteverhoging met 50 basispunten, zoals Klaas Knot van De Nederlandsche Bank voorstelt, zou een soort inhaalbeweging zijn tegenover de Fed en de Bank of England, die al eerder hun basisrentes verhoogden. Maar sommige ECB-collega’s van Knot vrezen dat dit te bruusk zal zijn en de Europese economie te veel gaat afremmen.