Game-ontwikkelaar EA Sports stapt af van merknaam FIFA: “Vooral nadelig voor de wereldvoetbalbond”

Het populaire voetbalspel FIFA verschijnt niet meer onder die naam. De nieuwste editie ligt onder de naam EA Sports FC in de rekken. Business AM sprak met Kevin Bogaert, oprichter van gamenieuwswebsite Pragalicious, over deze beslissing.


Beluister hier het volledige interview met Kevin Bogaert:


De essentie: Ontwikkelaar EA Sports verdient grof geld met EA Sports FC. Het wegvallen van de merknaam FIFA gaat het niet voelen. Pogingen van wereldvoetbalbond FIFA om een eigen game van de grond te krijgen, zijn gestrand.

  • Bogaert legt uit: “Ontwikkelaar EA Sports heeft beslist om de FIFA-merknaam te laten vallen en de game opnieuw in de markt te zetten als EA Sports FC. De wereldvoetbalbond FIFA vroeg redelijk veel geld om die merknaam te blijven gebruiken. EA Sports wilde dat niet meer betalen en is ervan overtuigd dat het merk sterk genoeg is, ook met een nieuwe naam.”
  • “De game draait een miljardenomzet. Voor het spel betaal je zo’n 60 à 70 euro. Maar je kan in het spel ook een soort Paninikaartjes verzamelen waarbij je spelers kan vrijkopen tijdens het spelen. En je kan er ook echt geld aan uitgeven. Veel gamers willen niet wachten tot ze bijvoorbeeld Ronaldo of Messi in hun team hebben, maar gooien daar geld tegenaan. In België zit dat niet in de game, omdat dit als gokken beschouwd wordt.”

FIFA ontwikkelt eigen game

  • “Dit is in het nadeel van de wereldvoetbalbond zelf. EA heeft veel geld in de marketingcampagne gestoken om gamers duidelijk te maken dat deze game de nieuwe FIFA is. Er zijn weinig alternatieven als je een goede voetbalgame wilt spelen met alle licenties. (van alle clubs en competities, red.) EA Sports Football Club blijft als enige over, niet veel gamers zullen daar vanaf stappen.”
  • “Gianni Infantino, de grote baas bij de FIFA, kondigde aan dat de organisatie zelf aan een game ging werken. Echter is het sindsdien vrij stil rondom dat project”, aldus Bogaert. “De wereldvoetbalbond dacht dat een game ontwikkelen vrij makkelijk zou gaan. Nu is men toch aan het nadenken hoe men een eigen game op de markt zal brengen met FIFA als merknaam.”

(evb)

Meer