Duurste stad ter wereld heeft geen kelners meer

In San Francisco, de duurste stad van de wereld, moeten de gasten van verscheidene restaurants  inmiddels zichzelf bedienen. De eetgelegenheden kunnen geen obers meer betalen. Dat zegt Emily Badger, redacteur huisvesting en transport bij de Amerikaanse krant New York Times.

Badger benadrukt daarbij dat San Francisco aantoont hoe de hoge woonlasten alle andere sectoren van de economie, met inbegrip van de restaurant-services, beïnvloeden.

Arbeidskosten

“Verscheidene populaire restaurants in San Francisco – met bekende namen zoals Souvla, RT Rotisserie, Barzotto of Media Noche – hebben hun obers moeten wegsturen,” betoogt Emily Badger. “Deze restaurants tonen aan dat de krachten die van San Francisco de duurste stad van de Verenigde Staten hebben gemaakt, op een subtiele manier de volledige economie hebben beïnvloed.”

“De prijzen van het commercieel vastgoed zijn gestegen, terwijl ook de arbeidskosten een explosieve groei hebben gekend. Bovendien werd een groot gedeelte van het restaurant-personeel door de hoge levensduurte gedwongen de stad de rug toe te keren.”

“Vele restaurants proberen een andere oplossing te vinden,” benadrukt Gwyneth Borden, directeur van de Golden Gate Restaurant Association. “Daarbij hebben vele uitbaters zich laten inspireren door het model van de fastfood-sector, dat nu ook hoger in de gastronomische keten wordt geïntroduceerd.”

Badger benadrukt dat de hoge salarissen in de technologiesector van San Francisco de vraag naar restaurants hebben gestimuleerd, maar diezelfde personeelsleden hebben ook de prijzen van het lokale woningbestand opgedreven. Vele werknemers geven volgens haar dan ook te kennen zich een woonst in de stad niet meer te kunnen veroorloven.

Er wordt in San Francisco inmiddels een minimumloon van 15 dollar per uur gehanteerd. Dat is bijna een stijging met 50 procent op vier jaar tijd. Bedrijven moeten hun werknemers ook een bijkomende gezondheidsverzekering en ouderschapsverlof garanderen. Een afwasser kan in San Francisco rekenen op een uurloon tussen 18 dollar en 19 dollar.

Al deze elementen zorgen ervoor dat vele restaurateurs te kennen geven de resterende arbeidskrachten niet meer te kunnen betalen. Volgens Enrico Moretti, professor economie aan de University of California, zorgt een stijging van de huurprijzen met 10 procent voor een toename van de tarieven van lokale diensten, inclusief restaurants, met 6 procent.

Geschiedenis

De gemiddelde huurprijzen in San Francisco zijn in zes jaar tijd verdubbeld. Daardoor moet ook op restaurant meer worden betaald. “Aan die tarieven zijn echter grenzen,” benadrukt Anjan Mitra, eigenaar van twee Indiase restaurants in de stad. “Men kan in San Francisco voor een hamburger moeilijk het dubbele vragen dan in een andere stad.”

“Dit zou niet meer logisch zijn. Er moet dan ook worden ingegrepen. Aan het keukenpersoneel kan echter niet worden geraakt. Alleen op zaalpersoneel kan worden bespaard.”

David Neumark, professor arbeid aan de University of California, wijst er daarbij op dat in de hele economische geschiedenis gezocht wordt naar mogelijkheden om op personeel te besparen, zodat grotere winsten kunnen worden gemaakt.

Het probleem toont volgens Emily Badger met welke problemen steden zouden kunnen worden geconfronteerd wanneer bepaalde categorieën werknemers niet langer meer in de regio kunnen blijven wonen.

Traci Des Jardins, eigenaar van het Franse restaurant Jardinière in San Francisco, zegt dat haar arbeidskosten inmiddels 43 procent van het totale budget opeisen. Bij de opening van het restaurant twintig jaar geleden bleef dat aandeel nog beperkt tot 27 procent.

Meer