Duurdere olie verdubbelt ruimschoots jaarwinst Saudi Aramco

Het Saoedische olieconcern Aramco boekte het voorbije jaar een winst van 110 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 124 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf merkt daarbij op te hebben kunnen profiteren van de hogere olieprijzen, betere marges bij de raffinage en de chemische producten. Daarnaast had ook de consolidatie van Sabic, de chemische divisie van Aramco, een positieve impact op de cijfers.

De cijfers lagen in de lijn van de verwachtingen. “Onze sterke resultaten zijn een bewijs van onze financiële discipline, flexibiliteit ten opzichte van de veranderende marktomstandigheden en een standvastige focus op onze groeistrategie op lange termijn, die gericht is op waardecreatie voor onze aandeelhouders”, betoogde Amin Nasser, topman van Aramco, in een commentaar op de resultaten.

Complexe reeks factoren

Aramco profiteerde vorig jaar van de stijgende olieprijzen. Eind vorig jaar moest voor een vat ruwe olie een prijs van meer dan 80 dollar worden betaald. Dat was ongeveer 50 procent meer dan twaalf maanden voordien.

Aanvoertekorten kwamen daarbij bovenop een complexe reeks factoren die al grote onzekerheid op de markt voor energie en grondstoffen hadden veroorzaakt, nog voor Oekraïne door Russische troepen werd aangevallen.

“Hoewel de economische omstandigheden aanzienlijk zijn verbeterd, zorgen macro-economische en geopolitieke factoren voor aanhoudend onzekere vooruitzichten”, merkte Nasser nog op.

“Er kan een gezonde vraag naar olie worden vastgesteld. Helaas is er wereldwijd sprake van een krimpende reservecapaciteit, gecombineerd met beperkte voorraden en een gebrek aan investeringen. Bovendien moet worden gesteld dat de huidige overgangsplannen voor de huidige prijsdynamiek totaal onrealistisch zijn.”

Het Internationaal Energie Agentschap waarschuwde eerder al dat de oliemarkt op de grootste leveringscrisis in decennia afstevent, verwijzend naar de sancties die tegen Rusland zijn uitgesproken wegens de invasie in Oekraïne. Hierdoor kan de wereldwijde import van Russische olie drastisch afnemen.

Schril contrast

De winstcijfers van het voorbije jaar staan in schril contrast met de resultaten van het jaar voordien, toen onder de invloed van de coronapandemie een daling met 44 procent moest worden gemeld. Nasser had het destijds over een van de meest uitdagende jaren in de recente geschiedenis.

Aramco stelde verder nog te zullen investeren om de productiecapaciteit van ruwe olie de volgende vijf jaar tot 13 miljoen vaten per dag te verhogen. De productie zal bovendien verder naar chemische stoffen worden uitgebreid. De gasproductie zal tegen het einde van dit decennium met meer dan 50 procent worden opgevoerd.

Het Saoedische bedrijf herhaalde daarnaast tegen het midden van deze eeuw klimaatneutraal te willen functioneren. “Wij doen ons deel, maar dat is niet genoeg”, benadrukte Nasser daarbij. “Ook andere partijen in de industrie moeten hun deel doen en de investeringen verhogen.” 

De investeringsuitgaven bij Aramco bedroegen vorig jaar 31,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. Dit jaar worden investeringen tussen 40 miljard dollar en 50 miljard dollar verwacht. Die budgetten zouden tot het midden van dit decennium verder blijven oplopen.

Het Saoedische concern betaalde over het voorbije jaar in totaal 75 miljard dollar aan dividenden uit. Nasser stelde nog dat de vraag naar olie de volgende jaren zal blijven toenemen.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.