Duurder, kleiner en zeldzamer: bouwpercelen worden “een luxeproduct”

Duurder, kleiner en zeldzamer: bouwpercelen worden “een luxeproduct”
Bouwgrond wordt duurder (DAMIEN MEYER/AFP via Getty Images)

Volgens de woensdag gepubliceerde notarisbarometer is de markt voor bouwgrond veel krapper geworden. Landeigenaren vinden steeds moeilijker een koper en moeten hun ambities terugschroeven.

In het nieuws: bouwgrond wordt even zeldzaam als duur.

  • Uit de notarisbarometer blijkt dat de verkoop van bouwgrond in België steeds zeldzamer wordt.
  • Het onvermijdelijke gevolg: de prijzen gingen omhoog. En dus daalde de verkoop, vooral in Wallonië.

De essentie:

  • In België daalde de verkoop van bouwgrond met 10 procent op jaarbasis in de eerste helft van 2023. In Wallonië is dat zelfs 20,5 procent.
  • Wat de prijzen betreft, is de stijging het grootst in Vlaanderen, waar een vierkante meter gemiddeld 429 euro kostte (+13,2 procent). In Wallonië bedroeg de gemiddelde prijs 128 euro (+3,2 procent).
  • Wat ten slotte de gemiddelde oppervlakte van de verkochte grond betreft, hebben notarissen een landelijke daling van 3,3 procent vastgesteld. In Wallonië is het gemiddelde 10,7 are (-3,6 procent).

“Het kopen van een bouwgrond om je eigen huis te bouwen wordt een luxeproduct”, zegt Renaud Grégoire, woordvoerder van de Franstalige tak van notaris.be. “We zien een schaarste aan bouwpercelen, wat onvermijdelijk leidt tot een stijging van de prijzen. De malaise op de vastgoedmarkt in het algemeen is nog meer uitgesproken in het geval van grond en nieuwbouw: de sterke stijging van de materiaalprijzen heeft er veel mee te maken.”

Oost-Vlaanderen in trek

Met een prijs van 554 euro per vierkante meter bouwgrond is Oost-Vlaanderen de duurste provincie van Vlaanderen. Daarna volgt West-Vlaanderen met 499 euro. Limburg heeft met 230 euro per vierkante meter de laagste prijzen.

  • In Vlaanderen werd 3,9 procent minder bouwgrond verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden. “Bouwgrond wordt steeds schaarser en dus ook duurder. Op de nieuwbouwmarkt is het een stuk rustiger, waardoor er minder bouwgronden verkocht worden”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be.
  • Over de laatste vijf jaar steeg de prijs van bouwgrond in Vlaanderen met 56 procent.

In sommige Waalse provincies dalen de prijzen nog steeds

De details: hoe evolueert de markt zich in Wallonië?

  • De barometer van de notarissen geeft enkele details over bouwpercelen in de Waalse provincies.
  • De prijzen zijn niet overal gestegen in Wallonië. De gemiddelde prijs per vierkante meter is sterk gedaald in de provincie Luxemburg (van 113 naar 88 euro). De prijs daalde ook in de provincie Namen (van 92 naar 81) en in Waals-Brabant (van 233 naar 215).
    • Toch blijft Waals-Brabant veruit de duurste provincie in Wallonië. De belangrijkste reden is dat er niet veel bouwgronden meer beschikbaar zijn. De gemiddelde oppervlakte van de verkochte grond in de eerste zes maanden van het jaar daalde van 11,9 naar 10,5 are.
    • “Kopers wenden zich tot iets minder dure gebieden zoals de regio’s Nijvel en Geldenaken (Jodoigne), die zich in het lagere midden van de provincie bevinden,” vertelde Renaud Grégoire aan Le Soir.
  • De stijging van het Waalse gemiddelde is in feite te danken aan de provincie Luik (van 122 naar 137) en vooral aan Henegouwen (van 118 naar 144), dat terug de tweede plaats inneemt, die het twee jaar geleden moest afstaan.
    • In Henegouwen wordt het gebied rond de snelweg Bergen-Brussel steeds populairder. Hetzelfde geldt voor de gebieden die grenzen aan Frankrijk.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.