Tussen 18 maart en eind augustus zijn 3.223 werkgevers betrapt op corona-onveilige situatie, zoals een gebrek aan afstand op de werkvloer. Ze komen bijna allemaal weg met een waarschuwing.
Dat schrijft De Tijd woensdag op basis van cijfers die PVDA-Kamerlid Nadia Moscufo opvroeg bij de federale regering. De federale overheidsdienst Werkgelegenheid bevestigt de resultaten en controleerde in totaal ongeveer 4.700 werkgevers. Het waren er meer dan duizend in maart en april, ruim 2.700 in mei en juni en nog eens 900 tijdens de zomervakantie.
Daarnaast werden er ook 1.630 controles op afstand uitgevoerd, waarbij telefonisch een checklist wordt overlopen. Het overgrote merendeel van die controles op afstand, 1.501 om precies te zijn, gebeurde tijdens de lockdown van maart en april. Wanneer we naar het totale plaatje kijken, vallen de sterke regionale verschillen op. Een overzicht:
- Brussels Gewest: 66 controles op afstand, 266 controles ter plaatse en (slechts) 198 werkgevers betrapt op inbreuken.
- Antwerpen: 112 controles op afstand, 763 controles ter plaatse en 671 werkgevers betrapt op inbreuken.
- Oost-Vlaanderen: 372 controles op afstand, 1.198 controles ter plaatse en maar liefst 1.064 werkgevers betrapt op inbreuken.
- Luik: 125 controles op afstand, 208 controles ter plaatse en amper 122 werkgevers betrapt op inbreuken.
De werkgevers die niet in orde bleken, kregen in nagenoeg alle gevallen een ‘waarschuwing’. In totaal gaat het om 3.039 werkgevers. Slechts 168 bedrijven kregen een termijn opgelegd om zich naar de regels te schikken. In amper 15 gevallen is een ‘pro-justitia’ opgesteld om de inbreuk te melden aan het gerecht. 84 bedrijven werden op bevel gesloten.
‘Waarschuwingen opleggen volstaat niet’, reageert Kamerlid Moscufo in De Tijd. ‘Dit staat in schril contrast met de zware boetes die mensen elders krijgen als ze de coronaregels niet volgen. Terwijl de werkplaats een belangrijk ‘kruispunt’ is waar mensen urenlang per dag samenzitten en besmet kunnen geraken. Dat nog altijd zoveel werkgevers betrapt worden, is ook niet meer te begrijpen.’
De raad van arbeidsauditeurs in ons land geeft toe dat er vooral ingezet wordt op waarschuwingen en het laten regulariseren van de situatie, maar wijst erop dat er nog andere gevallen binnenkomen via de politie. ‘Bijvoorbeeld werknemers die samengepakt zitten in een bestelwagen zonder mondmasker’, zegt Danny Meirsschaut. Zij krijgen dan een uniforme minnelijke schikking van 1.500 euro voorgeschoteld. ‘Maar we moeten concluderen dat het niet de spuigaten uitloopt’, klinkt het.