De Duitse regering gaat het leger uitrusten met splinternieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen. Die moeten de oudere Panavia Tornado’s vervangen. De modernisering van de jets kadert in het Duits plan om het leger te vernieuwen en uit te breiden. Hiervoor werd zo’n 100 miljard euro vrijgemaakt.
Duitsland is al lang aan het rondkijken naar vervangers van de bijna 50 jaar oude Panavia Tornado’s, de multi-inzetbare vliegtuigen waarvan het land nu gebruik maakt. De competitie ging nog tussen de F-35 van fabrikant Lockheed Martin en de F-18 van diens concurrent Boeing. Het is geen geheim dat Annegret Kramp-Karrenbauer, voormalig Duits minister van Defensie, een voorkeur had voor die laatste.
Begin februari lekte een Duitse regeringsbron aan persagentschap Reuters dat de F-35 een streepje voor leek te hebben in de wedstrijd. Het Duitse leger, de Bundeswehr, meldt nu dat de beslissing genomen is: het land kiest voor de F-35.
Dat de F-35 wordt gekozen mag en zal niemand verbazen. Het toestel is het modernste gevechtsvliegtuig op de markt en is, net zoals de Tornado, multi-inzetbaar, zowel voor gevechten in de lucht, luchtsteun aan grondtroepen als het uitvoeren van bombardementen. Ook heeft het vliegtuig zogenaamde stealth-capaciteit: door een speciale coating en het design van de F-35 is de jet minder gemakkelijk waar te nemen door radars.
Fransen niet blij
Nu de Duitsers effectief F-35’s bestellen, kan bondskanselier Olaf Scholz zich alvast aan een telefoontje van de Franse president Emmanuel Macron verwachten. Duitsland had namelijk een deal met Frankrijk en Spanje om samen te werken aan een Europees gevechtsvliegtuig. De fabrikanten Dassault (Frankrijk), Airbus (Duitsland) en Indra Systems (Spanje) coördineerden het project, waarvan de eerste vliegtuigen tegen 2040 in gebruik zouden worden genomen.
Twee weken geleden gaf Olaf Scholz nog aan volledig achter het project te staan. Ook zou de Eurofighter, gebouwd door het Frans-Duitse Airbus, verder ontwikkeld worden voor elektronische oorlogvoering, waarbij vijandige radar- en radiosystemen worden aangevallen.
De aankoop van nieuwe F-35’s zou die uitspraken, en daarmee ook de steun voor het FCAS (Future Combat Air System), het project waarin het Europese gevechtsvliegtuig verwerkt zit, ondermijnen. Via een tweet verzekert het Duitse leger dat Duitsland nog steeds een belangrijke rol zal spelen in dat project.
(mah)