Andere buur van Rusland laat spierballen rollen en koopt 64 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen

Finland heeft vrijdag een deal gesloten met de VS voor de aankoop van 64 Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen. Het militaire materieel wordt naar de buur van Rusland gehaald op een moment van hoogoplopende spanningen tussen Moskou en het Westen over de Russische troepen die zich bij de Oekraïense grens ophouden.

9,4 miljard dollar. Zoveel geld heeft Finland zojuist uit zijn schatkist gehaald om zijn militaire arsenaal weer op te bouwen, waarvoor het passeerde langs de Amerikaanse oorlogswinkel. Het grootste deel van zijn bestelling? 64 onder de radar vliegende F-35 gevechtsvliegtuigen.

Deze aankondiging is zeker niet onbelangrijk. Finland grenst aan twee grote Russische steden: Moermansk (en zijn haven die in de winter dankzij de Golfstroom niet helemaal dichtvriest), en het roemrijke Sint-Petersburg.

Er wordt gefluisterd dat Finland lid wil worden van de NAVO. Dit zou een straffe primeur zijn, aangezien Finland tijdens de Koude Oorlog de neutraliteitskaart heeft getrokken. En omdat discussies over de NAVO-toetreding van Oekraïne, die andere Russische buur, het grootste land ter wereld zo in beroering kunnen brengen.

De vliegtuigen zouden al in 2027 kunnen worden ingezet, meldt Reuters. Het contract met de Amerikaanse wapengigant Lockheed Martin omvat ook uitrusting, onderdelen en opleiding. Later in 2022 komt daar een order voor de levering van munitie door de lucht bij.

Al het nieuwe militaire materieel dat Finland aanschaft, is NAVO-compatibel. Niettemin bevestigde premier Sanna Marin in januari nog dat zij niet tot de NAVO wil toetreden (hoewel zij het recht daartoe wil behouden als het land dat ooit zou willen). Sinds enkele jaren werkt Finland op militair gebied steeds meer samen met het Westen.

Voor de Finse regering is deze bestelling echter geen gevolg van de spanningen rond Oekraïne, maar maakt zij deel uit van een langetermijnstrategie om de militaire uitrusting te verbeteren.

(lb)

Meer