Duitsland werkt aan grootste waterstofnet van de wereld

Over tien jaar wil Duitsland gebruik kunnen maken van een netwerk van 1.200 kilometer pijpleidingen om waterstof over het hele land te kunnen transporteren. Dat zegt FNB Gas, de sectororganisatie van de beheerders van Duitse pijpleidingen. Het net, dat de naam H2 Startnetz heeft meegekregen, zou grotendeels gebaseerd zijn op omgebouwde voormalige aardgaspijpleidingen.

Het H2 Startnetz is het grootste waterstofnetwerk dat tot nu in de wereld in gepland. Met de realisatie van het project zou een investering van 660 miljoen euro zijn gemoeid.

Klimaatneutraal

Het netwerk moet grote verbruikscentra in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen koppelen aan 31 projecten voor de productie van waterstof die in het noorden van het land worden opgezet. Er zijn daarnaast ook verbindingen naar het zuiden van het land.

‘Het project vormt een eerste stap die de plannen voor de uitbouw van een nationaal waterstofnet in Duitsland in realiteit zal omzetten,’ benadrukt Inga Posch, directeur van FNB Gas. ‘De bestaande gasinfrastructuur kan daarbij de basis vormen van een compleet nieuw energienet, dat aan bedrijfstakken zoals de staalproductie of chemie de mogelijkheid zou bieden om klimaatneutraal te worden.’

De leidingen zullen gevoed worden met waterstof die op een duurzame manier is geproduceerd. Dat gebeurt onder meer door elektrolyse met gebruik van hernieuwbare energie. Maar ook productie op basis van aardgas, gekoppeld aan de opvang en opslag van koolstofdioxide, zou daarvoor in aanmerking komen.

Ongeveer 1.100 kilometer van het geplande netwerk zou gebruik kunnen maken van voormalige gaspijpleidingen. Ongeveer 100 kilometer zou volledig nieuw moeten worden aangelegd.

Samenwerking

Eerder was al aangekondigd dat op termijn in Duitsland in principe een waterstofnet van 5.900 kilometer wordt uitgebouwd. Dat zou voor 90 procent beroep kunnen doen op bestaande aardgasleidingen. Daarbij zouden echter ook verbindingen komen naar buurland Nederland, dat immers zelf ook aan een landelijke waterstofstrategie werkt.

Nederland wil onder meer waterstof produceren op basis van offshore windenergie. Noordrijn-Westfalen is in samenwerking met Nederland ook gestart met een onderzoek naar mogelijke toepassingen op basis van waterstof.

De Duitse regering wil in de nabije toekomst een nationale waterstofstrategie presenteren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.