Duitsland vraagt zijn banken om tegen volgend jaar ongeveer 22 miljard euro extra kapitaal opzij te zetten om de gevolgen van de groeiende vastgoedzeepbel op te vangen nu die de stabiliteit van de financiële sector bedreigt.
In Duitsland worden banken steeds kwetsbaarder voor een overgewaardeerde vastgoedmarkt. Eind vorig jaar had Claudia Buch, vice-president van de Duitse Bundesbank, kredietverstrekkers al gevraagd om sterkere kapitaalbuffers aan te leggen.
Aan het begin van de crisis hadden toezichthouders de extra buffervereisten tot nul teruggebracht, maar de vastgoedprijzen zijn ondertussen dankzij de recordlage rentevoeten zo de hoogte in geschoten dat de markt nu 10 tot 30 procent overgewaardeerd zou zijn. Dat maakt kredietverstrekkers bijzonder kwetsbaar voor een prijscorrectie, aldus de Bundesbank.
Er worden ook nog verdere prijsstijgingen verwacht. Uit een enquête blijkt dat bijna 90 procent van de Duitse huishoudens denkt dat de vastgoedprijzen verder zullen blijven stijgen.
De woonkredieten stegen in een vergelijkbaar tempo. Tijdens het derde kwartaal van 2021 werden 7,2 procent meer leningen afgesloten dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder.
BaFin verhoogt anticyclische buffer
De Bundesanstalt für Finanzaufsicht (BaFin) verhoogt de anticyclische buffer tegen 1 februari 2023 van 0 procent naar 0,75 procent. Een extra buffer van 2 procent zal worden ingevoerd voor woninghypotheken.
Het besluit zal de banken verplichten om ongeveer 17 miljard euro in de anticyclische buffer en nog eens 5 miljard in de sectorale buffer voor systeemrisico’s aan te leggen.
Naast de nieuwe maatregelen heeft de BaFin de banken gevraagd extra voorzichtig te zijn met het verstrekken van nieuwe leningen. Vooral in het licht van de ontwikkeling van de vastgoedprijzen.
Duitse toezichthouders waarschuwen er al langer voor dat banken de waarde van hun onderpand voor leningen kunnen overschatten. Daardoor zouden ze onvoldoende zijn voorbereid op mogelijke rentestijgingen, aangezien grote delen van hun langetermijnleningen tegen vaste rentetarieven worden verstrekt.
Een Europese trend
Duitsland is zeker geen uitzonderlijk geval. De Europese Centrale Bank (ECB) wees onlangs in zijn financiële stabiliteitsrapport eveneens op de hogere risico’s op de vastgoedmarkt. De instelling waarschuwde daarbij op het toegenomen gevaar van mogelijke prijscorrecties. Vooral op de woningmarkt in landen waar de waarderingen al hoger waren voor de uitbraak van de crisis.
Vandaag raakte bekend dat ook de vastgoedprijzen aan de Belgische kust het voorbije jaar stevig de hoogte in zijn geschoten. Voor een gelijkaardig appartement betaalde je liefst 11,3 procent meer dan in 2020, zegt makelaarsnetwerk ERA.
(evb)