Het regent negatieve economische indicatoren over Duitsland. Dat is ook slecht nieuws voor de Belgische economie, omdat veel van onze bedrijven toeleveranciers zijn van de Duitse economie.
In het nieuws: Het aantal bouwvergunningen voor Duitse woningen lag in maart zowat 30 procent lager dan een jaar eerder, meldt het statistiekenbureau Destatis.
- Die nieuwe cijfers bevestigen de terugval van de Duitse bouw- en immobiliënsector.
- Destatis schrijft de forse achteruitgang toe aan de hoge kosten voor bouwmaterialen en de stijgende rente die de financiering van bouwprojecten bemoeilijkt.
Nog meer slecht nieuws: Gisteren bleek nog dat de Duitse ZEW-index, een maandelijkse enquête bij experts over het economisch sentiment, in mei sterker is gedaald dan verwacht.
- “De deskundigen op de financiële markten verwachten een verslechtering van de toch al ongunstige economische situatie in de komende zes maanden”, zegt professor Achim Wambach van het ZEW-onderzoekscentrum in zijn commentaar.
- Net als Destatis verwijst het ZEW naar de verwachting van verdere renteverhogingen door de Europese Centrale Bank. Het rentebeleid van de ECB lijkt de grootste economie van de eurozone dus erg pijn te doen.
Stagnatie
De prognose: vrijwel stilstand in 2023.
- De Europese Commissie verwacht dit jaar amper 0,2 procent groei in Duitsland, tegenover nog 1,8 procent vorig jaar. “De Duitse economie is zich aan het aanpassen aan de verstoring van de gasleveringen uit Rusland en de daardoor veroorzaakte schok voor de energieprijzen”, schrijft de Commissie.
- De regering-Scholz maakte middenin die instabiele situatie recentelijk de uitstap uit kernenergie definitief, wat volgens de meeste Duitsers een vergissing is.
De grote vraag: dipje of structurele verzwakking?
- De Europese Commissie verwacht een snelle Duitse comeback in 2024, met een verwachte economische groei van 1,4 procent. Maar niet alle economen delen dat optimisme.
- Een daling van de koopkracht, een uitgedunde orderportefeuille in de industrie, het effect van de meest agressieve verkrapping van het monetaire beleid in decennia en de verwachte vertraging van de Amerikaanse economie pleiten allemaal voor een zwakke economische activiteit”, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.
- “Bovenop deze conjuncturele factoren zullen de aanhoudende oorlog in Oekraïne, de demografische veranderingen en de huidige energietransitie de Duitse economie de komende jaren structureel belasten”, gaat hij verder. “Dit alles betekent niet dat de Duitse economie de komende jaren in een recessie zal blijven steken. Maar het betekent wel dat de groei op zijn best gematigd zal blijven en dat de flirt met stagnatie zal aanhouden.”
(nd)