Duitsland klaagt man aan wegens spionage voor China

Duitse federale aanklagers hebben dinsdag het semi-gepensioneerd hoofd van een denktank gearresteerd en aangeklaagd op verdenking van spionage voor China.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese geheime diensten trachten in verschillende sectoren, waaronder politiek, cultuur, zakenleven en wetenschap, bronnen te werven. Gepensioneerden die zich in hun beroepsleven blijven inzetten, zijn vaak dankbare rekruten. Zij zijn kwetsbaar door hun verlangen invloed te behouden.

De politicoloog werd door de Chinese inlichtingendienst gerekruteerd toen hij in 2010 een lezing gaf in Shanghai, aldus de autoriteiten. Dat schrijft Deutsche Welle.

  • De man, die volgens de Duitse privacywetgeving bekend staat als Klaus L. (75), leidde volgens de omroep ARD sinds 2001 de Hanns Seidel Stichting in München, voordat hij later het Instituut voor Transnationale Studies oprichtte. 
    • De stichting is verbonden aan de Christen Sociale Unie (CSU), de conservatievere zusterpartij van de Christen Democratische Unie (CDU) van bondskanselier Angela Merkel, in Beieren.

Docent aan Chinese universiteit

De Duitse autoriteiten beweren dat hij door de Chinese inlichtingendienst is gerekruteerd toen hij medio 2010 doceerde aan de Tongji-universiteit in Sjanghai. Hij werd regelmatig ondervraagd door zijn handlangers en kreeg geld, meestal voorafgaand aan grote conferenties en staatsbezoeken. 

  • Zijn reiskosten naar China werden ook gedekt tot november 2019, toen Duitse rechercheurs bij hem thuis verschenen om hem te arresteren en een huiszoeking bij hem uit te voeren. 
    • Klaus L. was net teruggekeerd uit Italië. Hij was op weg naar de luchthaven in München om samen met zijn echtgenote te vliegen naar Macau; daar ging hij z’n Chinese begeleiders ontmoeten. 
      • Bij het doorzoeken van de woning nam de politie USB-sticks en computers in beslag.

Dubbelagent

De Duitse publieke omroep ARD meldt dat Klaus L. een dubbelagent was omdat hij ook al een halve eeuw voor de Duitse inlichtingendienst (BND) werkte. De ARD vernam via veiligheidskringen dat Klaus L. voor de BND werkte als “inlichtingenverbindingsman”.

Klaus L. was jarenlang op en neer gereisd naar het BND-hoofdkwartier in Pullach, bij München, waar de BND tot voor kort was gevestigd. Hij had uitstekende contacten in de hele hiërarchie, ook in de hogere echelons, aldus de ARD.

Toen hij door Chinese agenten werd gerekruteerd, lichtte hij zijn BND-begeleiders in, vertelde Klaus L. aan de onderzoekers. Het antwoord dat hij beweert te hebben gekregen was een verzoek van de BND om te zien wat de Chinezen wilden. 

Zijn Chinese commandanten zouden hem hebben voorzien van technologie om versleutelde communicatie uit te zenden, zo meldt de ARD. Er werd gesuggereerd hem in het in München gevestigde Wereld Oeigoerse Congres te plaatsen, maar Klaus L. ging hier niet mee akkoord.

Talrijke contacten

Het federaal parket zei in een persbericht dat op 21 juni een recent aanhoudingsbevel was uitgevaardigd en dat Klaus L. maandag opnieuw was gearresteerd. Hij zal later op de dag voor de Senaat voor Staatsbescherming van het Oberlandesgericht München verschijnen.

De aanklagers beschuldigen hem ervan dat zijn talrijke contacten op hoog niveau in de Duitse politiek hem in staat hebben gesteld informatie te verzamelen die van belang zou zijn voor de Chinese inlichtingendiensten.

(mah)

Meer