Deense geheime dienst hielp NSA Merkel en andere bondgenoten te bespioneren

De Deense geheime dienst heeft samengewerkt met de Verenigde Staten om Europese politici, waaronder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, te bespioneren. Dat melden verschillende Europese media.

De Deense openbare omroep Danmarks Radio (DR) beweert dat de Amerikaanse spionagedienst NSA van 2012 tot 2014 heeft samengewerkt met de Deense militaire inlichtingendienst FE om informatie te verzamelen over politici in Duitsland, Zweden, Noorwegen en Frankrijk. 

Klokkenluider Edward Snowden was de eerste die in 2013 de afluisterpraktijken van de NSA aan het licht bracht. Toen raakte bekend dat de Amerikaanse geheime diensten mogelijk ook de gsm van Merkel, een nauwe bondgenoot, hadden afgeluisterd.

Kabels aftappen

Uit een nieuw onderzoek blijkt nu dat de NSA Deense internetkabels heeft afgetapt om Europese politici te bespioneren, waaronder ook de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en de toenmalige oppositieleider Peer Steinbrück.

Die bevindingen staan in een geheim intern rapport over de rol van de FE in de surveillancesamenwerking met de NSA, aldus DR, die negen anonieme bronnen citeert die dicht bij het onderzoek staan. Of de Deense regering de Amerikanen groen licht had gegeven voor de afluisterpraktijken, is niet duidelijk.

Onaanvaardbaar

De huidige Deense minister van Defensie Trine Bramsen, die in juni 2019 aantrad, werd naar verluidt in augustus vorig jaar op de hoogte gebracht van de zaak. Daar wilde ze niet op reageren, aldus Reuters. 

‘Ik kan meer in het algemeen zeggen dat deze regering dezelfde houding heeft als die van de voormalige premier in 2013 en 2014 – het systematisch afluisteren van naaste bondgenoten is onaanvaardbaar’, zei ze nog aan het persagentschap. 

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune noemde de bevindingen ‘zeer ernstig’ indien ze bewezen worden. ‘We moeten nagaan of onze partners in de EU, de Denen, fouten hebben begaan in hun samenwerking met de Amerikaanse diensten’, zei Beaune tegen een Franse radiozender. ‘Tussen bondgenoten moet er vertrouwen zijn, een minimale samenwerking.’

‘Biden was betrokken’

DR voerde het onderzoek naar de samenwerking tussen Denemarken en de NSA uit in samenwerking met de Franse krant Le Monde, de Zweedse zender SVT, de Noorse zender NRK, de Duitse zenders NDR en WDR, en de Duitse krant Süddeutsche Zeitung

Nadat ze hun bevindingen op zondag gepubliceerd hadden, beschuldigde Snowden de Amerikaanse president Joe Biden ervan ‘nauw betrokken te zijn geweest bij dit schandaal’. Die laatste was op het moment van de feiten vicepresident onder Barack Obama.

(lb)

Meer