Key takeaways
- De Duitse minister van Economie dringt er bij de EU op aan om een sterk standpunt in te nemen tegen de VS nadat president Trump een tarief van 25 procent op geïmporteerde auto’s heeft ingesteld.
- De Europese Unie ontwikkelt tegenmaatregelen tegen het Amerikaanse tarief op geïmporteerde auto’s.
- Grote autofabrikanten, waaronder Stellantis, Ford en General Motors, zijn door president Trump geraadpleegd over de maatregel.
De Duitse minister van Economie dringt er bij de Europese Unie op aan om een sterk standpunt in te nemen tegen de Verenigde Staten nadat president Donald Trump een tarief van 25 procent heeft ingesteld op geïmporteerde auto’s. Het tarief, dat op 2 april ingaat, zal gevolgen hebben voor in het buitenland gemaakte auto’s en auto-onderdelen. Deze actie heeft scherpe kritiek uitgelokt van leiders uit de Duitse auto-industrie, die het als schadelijk voor de vrijhandelsprincipes beschouwen en mogelijk schadelijk voor zowel bedrijven als wereldwijde toeleveringsketens.
De Duitse autolobby VDA benadrukte de noodzaak van onmiddellijke onderhandelingen tussen de VS en de EU om tot een bilaterale overeenkomst te komen en noemde de tarieven een “fataal signaal” voor de internationale handel. Ondertussen heeft de Europese Commissie in Brussel aangegeven dat zij actief bezig is met het ontwikkelen van krachtige tegenmaatregelen tegen deze tarieven, evenals tegen de eerder aangekondigde “wederzijdse tarieven” die volgende week van kracht worden. Hoewel de exacte timing van de reactie van de EU onduidelijk blijft, benadrukte een woordvoerder dat deze tijdig, effectief en nauwkeurig gekalibreerd zou zijn om het beoogde effect te bereiken.
Overleg met Amerikaanse autofabrikanten
President Trump rechtvaardigde zijn beslissing door te stellen dat het tarief “een enorme groei” zou stimuleren en noemde sommige bondgenoten erger dan tegenstanders. Hij beweerde dat hij met grote Amerikaanse autofabrikanten – Stellantis, Ford en General Motors – had overlegd over de stap.
Consequenties van het tarief
Ondanks de optimistische voorspellingen van Trump dat de tarieven $100 miljard aan inkomsten zullen genereren, waarschuwen analisten dat het tot hogere prijzen voor consumenten kan leiden, de binnenlandse autoproductie tijdelijk kan verstoren, internationale relaties onder druk kan zetten en wereldwijde toeleveringsketens kan destabiliseren. De Canadese premier Mark Carney heeft de tarieven veroordeeld als een “directe aanval” op zijn land, dat aanzienlijke gevolgen van de maatregelen zal ondervinden. Trump heeft gedreigd met nog grotere tarieven als de EU en Canada meewerken aan acties die worden gezien als economische schade voor de VS.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!