Duitsland besteedt record aan vluchtelingen

Duitsland heeft vorig jaar voor de migrantenproblematiek een recordbedrag gereserveerd. De maatregelen moesten een succesvolle integratie bevorderen, maar dienden ook de diepere oorzaken van de emigraties te helpen bestrijden. Dat blijkt uit een rapport van het Duitse ministerie van financiën. Het beleid van de Duitse regering kreeg kritiek van het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). Een panel van experts zegt echter dat Duitsland de migrantencrisis goed heeft aangepakt.

Duitsland investeerde vorig jaar een bedrag van 23 miljard euro in de integratie van vluchtelingen en de bestrijding van de oorzaken van emigraties. Dat betekende een stijging met bijna 11 procent tegenover het jaar voordien. Daarnaast gaf de Duitse regering ook een bedrag van 7,9 miljard euro uit aan maatregelen om migranten buiten de Europese Unie te houden en de levensomstandigheden in de thuislanden van de vluchtelingen te verbeteren. Dat was een toename van 16 procent ten opzichte van het jaar  voordien.

De zestien Duitse deelstaten – die de grootste verantwoordelijkheid hebben voor de huisvesting en integratie van migranten uit landen zoals Syrië, Irak en Afghanistan – ontvingen van de federale regering vorig jaar een gezamenlijk bedrag van 7,5 miljard euro. Ook dat vertegenwoordigde een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien.

Controverses

Duitsland nam vier jaar geleden, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, ruim één miljoen migranten op. Dat leidde in eigen land tot heel wat controverses. Sindsdien heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel die keuze herhaaldelijk opnieuw verdedigd. Daarbij maakte ze steevast gewag van een humanitaire noodzaak.

Tegelijkertijd heeft Merkel gezworen om een herhaling van een massale migratie te voorkomen. Daarom besliste de Duitse regering tot investeringen in maatregelen om de oorzaken van de vluchtelingenproblematiek aan te pakken.

Alice Weidel, fractievoorzitter van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) nam de gedane investeringen echter op de korrel. Volgens haar organiseerde de regering met dat beleid voor de vluchtelingen een welkomstfeest ten koste van de Duitse burgers.

Annette Widmann-Mauz, Duits minister voor migratie en integratie, noemde echter de opmerkingen van Weidel dom. De minister maakte tevens gewag van slechte smaak. “Het bestrijden van de oorzaken van migratie, die een groot deel van de totale uitgaven uitmaken, is voor Duitsland even belangrijk als investeringen in een succesvolle integratie,” aldus Widmann-Mauz. “Een partij die humanitaire bescherming afwijst, heeft van de problematiek niets begrepen.”

Stresstest

Een rapport van experts van de Duitse Stiftungen für Integration und Migration (SVR) benadrukt dat Angela Merkel de vluchtelingencrisis vier jaar geleden goed heeft opgevangen. De auteurs maken gewag van een goed evenwicht. Enerzijds waren er maatregelen om de migratie onder controle te houden. Anderzijds werd er werk gemaakt van een integratie van de vluchtelingen die het recht kregen om in Duitsland te wonen.

“De crisis van vier jaar geleden kan met een stresstest worden vergeleken,” betoogde Hans Vorländer, politiek wetenschapper aan de Technische Universität Dresden. “Daarbij mag men concluderen dat Duitsland die test goed heeft doorstaan.” Vorländer voegde eraan toe dat Duitsland bovendien op een nieuwe crisis beter zou zijn voorbereid.

Het rapport toont nog aan dat ongeveer een derde van de vluchtelingen die vier jaar geleden in Duitsland waren aangekomen, inmiddels al werk heeft gevonden. “Dit is een opvallend succesniveau,” aldus de auteurs.

Daarentegen was er veel kritiek voor het Europese asielsysteem, dat volgens het rapport een gebrek aan coherentie vertoonde. Petra Bendel, politiek wetenschapper aan de Universität of Erlangen-Nuremberg, noemde de verwarrende situatie op Europees niveau een catastrofe. Zij wees er daarbij op dat de vluchtelingen in de verschillende landen met andere regels en procedures rekeningen moeten houden.

Meer