1 miljoen vluchtelingen + de AfD: een prima cocktail voor antisemitisme

In Duitsland moet onder de grote groep Arabische vluchtelingen een wijdverspreid antisemitisme worden vastgesteld. Dat blijkt uit een studie van het American Jewish Committee.

Tegelijkertijd moet rekening gehouden worden met de opkomst van Alternative für Deutschland (AfD), de meest populaire extreem-rechtse partij in Duitsland sinds de tweede wereldoorlog. Daardoor moet volgens de Britse zakenkrant Financial Times gevreesd worden dat de jodenhaat in het land een heropleving kan kennen. Ook Jeremy Isschacharoff, ambassadeur van Israël in Duitsland, laat daarover een duidelijk toenemende bezorgdheid blijken. “De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, heeft in de Arabische wereld tot strenge protesten geleid,” aldus de Financial Times. “In de hele wereld werden demonstraties georganiseerd. Dat was ook het geval in een aantal Duitse steden.” “Onder meer in Berlijn werd daarbij een Israëlische vlag in brand gestoken. Dergelijke acties zijn wereldwijd inmiddels een gewoonte geworden, maar in de Duitse hoofdstad liggen deze daden toch veel gevoeliger.” Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maakte dan ook gewag van een schaamteloze actie. Anderen wijzen erop dat kritiek op Israël niet met antisemitisme gepaard kan gaan. “Het conflict in het Midden-Oosten moet worden gescheiden van de dialoog en de vreedzame coëxistentie tussen joden en moslims,” benadrukt Aiman Mazyek, hoofd van de Zentralrat der Muslime in Deutschland (ZMD). Nog elders wordt betoogd dat het antisemitisme bij de Duitse moslims wordt overdreven. Het fenomeen zou bovendien van ernstiger problemen, zoals de frequente xenofobe aanvallen tegen vluchtelingen, afleiden. Migrantencentra zouden in Duitsland bijna dagelijks worden aangevallen. De daders zijn meestal afkomstig uit rechts-radicale groepen.

Democratische waarden

Maar de Financial Times benadrukt dat nog voor de jongste demonstraties bij de joodse gemeenschap in Duitsland een groeiende bezorgdheid moest worden vastgesteld. “Vorig jaar werden alleen al in Berlijn 470 antisemitische incidenten gemeld,” aldus de krant. “Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien.” Onder meer op scholen worden joodse leerlingen door Arabische en Turkse klasgenoten geviseerd. Het antisemitisme blijkt echter niet alleen in middens van Arabische immigranten te groeien. Er is ook de toenemende populariteit van Alternative für Deutschland, die de voorbije maanden steeds meer een nationalistische retoriek is beginnen te hanteren. In september zorgde AfD-topman Alexander Gauland nog voor grote opschudding met de uitspraak dat de Duitsers fier zouden mogen zijn om de realisaties van hun soldaten tijdens de twee wereldoorlogen. Begin dit jaar bestempelde Björn Höcke, een ander prominent lid van de extreem-rechtse partij, het Holocaust-gedenkteken in Berlijn als een monument van schaamte. “Dergelijke uitspraken komen bij de joodse gemeenschap zwaar aan,” betoogt ambassadeur Issacharoff. “De AfD vertegenwoordigt een denken dat geen enkele jood of Israëliër zomaar naast zich kan neerleggen.” Opgemerkt wordt wel dat het Duitse politieke establishment het antisemitisme absoluut veroordeelt. Bovendien hebben vele politici, waaronder bondskanselier Angela Merkel, benadrukt dat de nieuwe moslim-immigranten de Duitse democratische waarden moeten respecteren. “Dat eist ook een groot bewustzijn van het Nazistische verleden,” aldus de krant. Woordvoerders van het American Jewish Committee merken echter ook op dat het antisemitisme bij de moslim-immigranten niet algemeen is. Er wordt aan toegevoegd dat de meesten vooral met hun dagelijkse zorgen – zoals het lot van familieleden in Syrië en Irak – bezig zijn. (mah)