Duitsland en de vluchtelingen: het werkt gewoon niet

Duitsland ondervindt veel grotere moeilijkheden bij de integratie van de 1,6 miljoen vluchtelingen uit Syrië, Irak en Eritrea dan eerst werd geanticipeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Center of Excellence for Migration and Integration (Cemir) van het Ifo-instituut, waarover de Duitse krant Der Standard bericht.

Drie zaken vallen daarbij op:

  1. De meeste ondervinden grote moeilijkheden om de Duitse taal machtig te worden. (Slechts 1 op 5 van alle in 2015 gearriveerde vluchtelingen spreekt vandaag aanvaardbaar tot goed Duits).
  2. Ze hebben moeite om zich aan te passen aan de Duitse werkethiek. (“Het heeft weinig met wetenschap te maken, maar, maar vluchtelingen hebben moeite om vroeg door de regen te moeten voor een werkdag van acht uur.”) Vaak moeten ze ook genoegen nemen met tweederangsjobs, wat de motivatie zeker niet aanzwengelt.
  3. Hun diploma’s zijn waardeloos. (“We dachten dat we wetenschappers binnenkregen, maar dat is niet zo.“)

De onderzoekers moeten toegeven dat de ‘Wir schaffen das’-euforie, die in 2015 ontstond. niet heeft gewerkt. Die attitude was gebaseerd op ervaringen met vluchtelingen uit de Balkan in de jaren negentig. Maar die mensen vonden veel sneller werk en bleken ook zeer betrouwbaar in de arbeidsomgeving.

[media-credit name=”AFP PHOTO / John MACDOUGALL” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Jaarlijks tussen de 20 en 25 miljard euro kosten, die niet terugverdiend worden

Volgens Gabriel Felbermayr ,die meewerkte aan het onderzoek, zal de integratie van deze 1,6 miljoen mensen (waaronder 1 miljoen mannen die jonger zijn dan 30) jaarlijks tussen de 20 en 25 miljard euro kosten, een som die niet terugverdiend zal worden.

De helft van de vluchtelingen zal na vijf jaar nog geen werk hebben, wordt voorspeld. Hebben ze dat wel dan zijn het meestal eenvoudige, part-time jobs die weinig of geen belastinginkomsten genereren. Dat geldt vandaag  voor 65% van de vluchtelingen die wel werk vonden. Verder is een kwart van alle uitkeringsgerechtigden in het land een vluchteling.

“Wir zusammen” werkt evenmin

Ook het project ‘Wir zusammen’ is geen succes. Het project werd door grote bedrijven opgericht om de integratie van vluchtelingen te versnellen. Vele bedrijven hebben speciale programma’s gelanceerd om vluchtelingen aan werk te helpen. Bayer, DZ Bank, Henkel en Volkswagen om er enkele te noemen. Maar meestal gaat het om het aanleren van de elementaire basisbeginselen. Echte jobs zijn zeldzaam.

Deutsche Telekom had vorig jaar 100 stages gecreëerd, maar van de 350 sollicitanten zijn er amper 35 aanvaard. De meesten hebben geen cv om op terug te vallen, anderen waren niet bereid naar een andere stad te verhuizen.  Ook bij Bayer en Daimler klinkt een gelijkaardig geluid. Bij deze laatste liepen 40 migranten stage. Twee daarvan zullen bij het bedrijf blijven. De anderen waren te oud of zagen een carrière bij Daimler niet zitten.

Felbermayr wijst er tenslotte op dat de integratie van vluchtelingen in Oostenrijk nog moeilijker verloopt en nog minder resultaten heeft opgeleverd.