De Duitse sociaaldemocratische partij SPD heeft de buik vol van voormalig bondskanselier Gerhard Schröder. In een interview met The New York Times weigert de 78-jarige politicus kritiek te uiten op Vladimir Poetin. De vriendschapsband tussen de Duitse sociaaldemocraat en de Russische dictator maakt van Schröder een luis in de pels van de SPD, die van haar Russofiele imago af probeert te geraken.
“Gerhard Schröder gedraagt zich al jarenlang alleen maar als een zakenman. We moeten ermee ophouden hem als een ervaren staatsman en voormalig bondskanselier te beschouwen.” Het waren de scherpe woorden van Saskia Esken, de covoorzitter van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD, in een radio-interview naar aanleiding van de zoveelste scheve schaats die Schröder had gereden.
Vrienden met Poetin
In een interview met The New York Times zondag, weigert Schröder kritiek te uiten op Poetin voor de oorlog in Oekraïne. Ook zegt hij er niet aan te denken afstand te nemen van zijn topfuncties bij de Russische energiebedrijven Gazprom en Rosneft, functies die hij te danken heeft aan zijn Russische vriend.
De zoveelste pro-Russische uitspraken van Schröder breken de SPD’ers extreem zuur op. De partij probeert het verleden van de toenaderingsgezinde Ostpolitik, die enkele topstukken jarenlang voorstonden, van zich af te schudden.
Zo sloeg de bondspresident Frans-Walter Steinmeier al mea culpa door toe te geven dat hij als minister van Buitenlandse Zaken Poetin fout had ingeschat. Desondanks liet Oekraïens president Volodymyr Zelensky weten dat Steinmeier niet welkom is voor een bezoek aan Kiev. Schröder liet in The New York Times weten er niet aan te denken zich voor zijn beleid te verontschuldigen: “Ik doe niet aan mea culpa, zo zit ik niet in elkaar”, zei hij.
Uitzettingsprocedure
Nu is de maat bij de SPD duidelijk vol. Esken laat aan Deutschlandfunk weten dat Schröder de partij moet verlaten. Als hij dat zelf niet vrijwillig doet, liggen er procedures klaar die hem richting de deur kunnen wijzen: “Die procedures verlopen volgens de statuten van de SPD, maar er liggen – volkomen terecht – hoge hordes voor zo’n uitzetting uit de partij.”
Ook de andere covoorzitter van de SPD, Lars Klingbeil, zegt dat de voormalige bondskanselier niet langer lid kan zijn van de partij: “Eerlijk gezegd, in deze fase van de geschiedenis is er slechts één kant waarvoor we kunnen kiezen, die van de Oekraïners, en het is tragisch dat Gerhard Schröder voor de andere kant heeft gekozen”, zegt Klingbeil aan Tagesschau.
Schröders banden met het Kremlin baren Berlijn al langer zorgen. De man die van 1998 tot 2005 bondskanselier was van Duitsland heeft zichzelf tot paria gemaakt in eigen land door halsstarrig vast te houden aan zijn lucratieve postjes bij verschillende Russische energiebedrijven. Schröder houdt zelf vol dat zijn goede banden met Poetin van hem een nuttige onderhandelaar maken. Zo gelooft hij een rol te kunnen spelen om het conflict te pacificeren. “Ten minste één kant vertrouwt mij”, zei hij daarover aan The New York Times.
(evb)