Duitsers verliezen geduld met Poetin-buddy Gerhard Schröder

De druk op voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder om meer afstand te nemen van het Kremlin en zijn goede vriend Vladimir Poetin, neemt dag na dag toe.

De inmiddels 77-jarige Schröder, die van 1998 tot en met 2005 bondskanselier van Duitsland was, verdient al jaren de kost als energielobbyist voor Rusland. Hij werd vorige maand nog opgenomen in de raad van bestuur van Gazprom, dat door de Russische staat gecontroleerd wordt, en is onder meer ook de voorzitter van de Russische oliemaatschappij Rosneft.

Binnen zijn partij, de SPD, groeit de ergernis over het feit dat Schröder nog geen afstand heeft gedaan van zijn Russische mandaten, meldt Bild. “Ik ben onmetelijk teleurgesteld dat hij Poetin nog steeds niet heeft afgezworen en zijn mandaten niet heeft neergelegd”, zegt de Hamburgse SPD-senator van Financiën Andreas Dressel over Schröder. De SPD is ook de partij van huidig bondskanselier Olaf Scholz.

Sommigen opperen zelfs dat Schröder als medewerker van verscheidene Russische bedrijven onder de Europese sancties valt. De voormalig bondskanselier heeft al enkele van zijn medewerkers spontaan zien vertrekken en ook de sportwereld keert zich tegen hem.

Dortmund

Voetbalclub Borussia Dortmund (BVB) heeft woensdag zijn erelidmaatschap ingetrokken wegens zijn Russische connecties. “Het opnemen van leidinggevende posities in Russische staatsbedrijven door een erelid van BVB is onaanvaardbaar tegen de achtergrond van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne”, zegt de club in een statement.

Schröder legde vorige week in een post op LinkedIn de verantwoordelijkheid voor de oorlog bij de Russische regering, maar riep ook op de banden tussen Europa en Rusland niet volledig te verbreken.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20