De Chinese vastgoedreus Evergrande miste vandaag een belangrijke deadline voor een afbetaling, waardoor het bedrijf nu als wanbetaler kan worden beschouwd. Het Duitse DMSA, een marktonderzoeker die zelf Evergrande-obligaties aanhoudt, bereidt nu een aanvraag voor om de vastgoedontwikkelaar failliet te laten verklaren door de Chinese rechtbank.
Het Deutsche Marketscreening Agentur roept ook alle betrokken investeerders op om zich achter de aanvraag te scharen. De banken in Hongkong zijn op dinsdagavond reeds gesloten, waardoor Evergrande de deadline van 10 november feitelijk gemist heeft.
Great Reset
De op één na grootste vastgoedfirma van China kampt momenteel met een schuldenberg van 300 miljard euro, met weinig vooruitzichten hoe ze deze gaat afbetalen. In het verleden miste het bedrijf al enkele betalingen, maar kon het die na 30 dagen uitstel meestal wel afbetalen. Of toch, dat dacht iedereen. Het bedrijf spuide een mist over de afbetaalde schulden, maar DMSA bleef niet bij de pakken zitten en gaf aan dat Evergrande nu als wanbetaler kon gebrandmerkt worden. In een studie toonde het bedrijf aan dat een faillissement van de vastgoedreus zou leiden tot een ‘Great Reset’, ofwel het imploderen van het globaal financieel systeem.
Dat DSMA nu zelf het faillissement aanvraagt, kan verrassen, maar zal het ooit zo ver komen? Het bedrijf wil de insolventieaanvraag wellicht gebruiken als drukkingsmiddel om de Chinese overheid te verplichten Evergrande en China’s vastgoedmarkt een financiële injectie te geven. Zo hoopt DSMA alsnog het door Evergrande verschuldigde bedrag te kunnen opstrijken, in plaats van te wachten op de schemerige liquidatiestructuur van de vastgoedkolos.
Overkop
Een faillissement van Evergrande zou inderdaad verstrekkende gevolgen kunnen hebben: momenteel biedt het bedrijf 200.000 mensen werkgelegenheid; nog eens 3,8 miljoen Chinezen leven indirect van de activiteiten van het bedrijf (bijvoorbeeld als leveranciers). Evergrande bouwt op dit moment aan 1,4 miljoen woningen, waar burgers in totaal zo’n 170 miljard euro in investeerden.
De totale schuldenberg van het bedrijf loopt op tot 300 miljard dollar, na leningen bij honderden banken en financiële instellingen. Daarnaast staan er nog verschillende schulden niet geboekt omdat het bedrijf lokale “kortetermijnleningen” aanging bij eigen personeel en kleine leveranciers. De autoriteiten in Peking noteren die leningen niet als officiële schulden. Als het bedrijf overkop zou gaan, zullen heel wat beleggers, klanten en leveranciers geld verliezen.
Steeds meer rijst de vraag of de Evergrande-crisis kan worden vergeleken met de ondergang van de Amerikaanse financiële dienstverlener Lehman Brothers, wat de aanleiding was voor de kredietcrisis in 2007. Beide situaties zijn zeer gelijklopend, al kaarten optimisten aan dat Evergrande bijna uitsluitend in China opereert, terwijl Lehman Brothers globaal werkzaam was. Wel is duidelijk dat Evergrande de lokale Chinese vastgoedmarkt heeft besmet. Ofwel komt nu pas boven water dat verschillende vastgoedreuzen in China hetzelfde twijfelachtige schuldensysteem in stand hielden.