Duitse regering schakelde wetenschappers in om corona-angst te zaaien

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in 2020 aan plannen gewerkt om de vrees voor het coronavirus onder de bevolking kunstmatig op te voeren. Op die manier wilde Berlijn een draagvlak creëren voor ingrijpende coronamaatregelen. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt, die de hand kon leggen op uitgebreide interne overheidscorrespondentie.

Al vroeg in de pandemie wilde minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (foto) begrip kweken voor de strenge beperkende maatregelen. Dat gebeurde nadat twee Duitse topwetenschappers hem thuis een bezoek hadden gebracht.

Zijn staatssecretaris Markus Keber stuurde daarna een reeks e-mails naar wetenschappers en universiteiten. Hij vroeg hen om samen een plan te uit te schrijven dat het mogelijk moest maken ‘maatregelen van preventieve en repressieve aard’ in te voeren.

‘Worstcasescenario’s liefst’

Universiteiten en wetenschappers verleenden hun medewerking aan de gevraagde ‘worstcasescenario’s’. Ze stelden beleidslijnen op waarbij werd gegoocheld met sterftecijfers. Verder werd gesuggereerd om beelden van mensen in te zetten die de verstikkingsdood sterven. Gewoon omdat de spoeddiensten de patiënten niet langer aankonden. Dat moest angst en volgzaamheid onder de bevolking kweken. ‘Het sterk aanwezige gevoel van machteloosheid moet worden beteugeld. Dat kan door de indruk van een sterke staatsinterventie te propageren’, staat in een van de e-mails. Daarom was het nodig de cijfers ‘beter slechter dan te goed’ voor te stellen.

Het Robert Koch Institut, het overheidsagentschap dat onderzoek doet naar de Volksgezondheid, stelde dat 0,56 procent van de besmette personen zou overlijden. Een medewerker van het Leibniz Institute for Economic Research (RWI) stelde echter voor om dat cijfer te verdubbelen. Uiteindelijk werd ervoor gekozen beide percentages op te nemen in het finale document.

‘Als de regering niet ingrijpt kan zeventig procent van de bevolking besmet raken. De dodentallen kunnen in de miljoenen lopen’, waarschuwde Seehofer in de periode maart tot april.

Slechts theorie

Volgens Keber moet de inhoud van de gelekte e-mails worden genuanceerd. Die moeten eerder als een ‘allesomvattende theoretische verhandeling’ worden beschouwd.

De Duitse oppositie is niet te spreken over wat er aan het licht komt. Volgens Dietmar Bartsch (Die Linke) ‘mag de overheid bij de wetenschap geen drama’s op bestelling vragen’.

Ook Konstantin Kuhle (FDP) schrijft op Twitter ‘dat het niet kan dat de overheid op maat gemaakte wetenschappelijke resultaten bestelt om haar coronastrategie te bepalen’.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.