Duitse rechter spreekt zich uit over vorm elektrische gitaren

De Duitse instrumentenbouwer Warwick mag zijn V-vormige elektrische gitaren verder op de markt blijven brengen. Dat heeft het beroepshof in Hamburg beslist in een klacht die door de Amerikaanse gitaarbouwer Gibson tegen Warwick was ingediend. Volgens Gibson leken de gitaren van Warwick teveel op de originele ontwerpen van de Amerikaanse fabrikant.

De Duitse rechter was echter van oordeel dat er wel degelijk voldoende verschillen zijn om het onderscheid tussen beide instrumenten te kunnen maken.

Jimi Hendrix

‘Zelfs al hebben de instrumenten een gelijkaardige vorm, dan is er toch geen enkel risico dat potentiële kopers in verwarring gebracht zouden kunnen worden,’ aldus de Duitse rechtbank. ‘Evenmin bestaat er gevaar dat het imago van Gibson zou kunnen worden gecontamineerd. De klanten zijn immers onderlegde muzikanten, die perfect op de hoogte zijn van de waarde en de oorsprong van de verschillende instrumenten.’

Gibson bracht in de jaren zestig van de voorbije eeuw voor de eerste keer een gitaar met een V-vormige body op de markt. Het model werd onder de naam Flying V verkocht en werd onder meer gebruikt door muzikanten zoals Jimi Hendrix, Marc Bolan en Lenny Kravitz.

Zes jaar geleden stelde Gibson echter vast dat de Duitse fabrikant Warwick onder de naam Framus een gitaar verkocht die met de Flying V bijzonder veel gelijkenissen vertoonde. Gibson betichtte Warwick ervan zich aan namaak schuldig te hebben gemaakt en klaagde dat potentiële kopers over de herkomst van het instrument in de war zouden kunnen raken.

Tevens zou Warwick volgens de Amerikaanse fabrikant van het goede imago van Gibson willen profiteren. Gibson eiste dan ook dat Warwick de verkoop van de gitaar zou stopzetten.

Hoogwaardig

De rechtbank van eerste aanleg volgde de stelling van Gibson, maar Warwick ging tegen die uitspraak in beroep. Dat leverde de Duitse fabrikant ook succes op. Het beroepshof merkte immers op dat er tussen beide instrumenten inderdaad sterke gelijkenissen bestaan, maar toch zouden potentiële kopers zich volgens de rechters onmogelijk kunnen vergissen.

‘We spreken hier over producten met een hoge prijs voor een heel specifieke gebruikersgroep,’ luidde het. ‘Wie een gitaar voor een prijs tussen 2.500 euro en 3.500 euro koopt, zal zich niet alleen op de vorm van het instrument baseren, maar zich ook over andere karakteristieken informeren.’

‘Bovendien toont de gitaar van Warwick een duidelijke merknaam, terwijl ook het specifieke logo voldoende opvallend is aangebracht,’ voeren de rechters aan. ‘Men kan ook niet beweren dat Warwick het hoge kwaliteitsniveau van Gibson zou misbruiken om instrumenten met een minderwaardige kwaliteit op de markt te brengen. We spreken hier over twee hoogwaardige producten.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20