Duitse politie gaat op luchthavens actief spijbelaars opsporen

In Duitsland heeft de politie tijdens de Pinksterweek postgevat op de luchthaven van Memmingen (Beieren) en er actief werk gemaakt van de registratie van families die hun kinderen mee op vakantie nemen buiten de officiële schoolvakanties. In Duitsland is spijbelen strafbaar met boetes tot 1.000 euro.

In totaal werden op Beierse luchthavens ruim 20 processen-verbaal opgesteld tegen ouders die hun kinderen zonder reden niet naar school hadden gestuurd. Vele families vertrekken voor of na de officiële schoolvakanties om te vermijden dat ze duurdere vliegtuigtickets moeten kopen. In Duitsland zijn die tickets – net als in andere landen – goedkoper in de dagen net voor of net na de officiële vakantieperiodes.

Boetes tot 2.500 euro

Probleem is dat goedkoop plots duur wordt wanneer je een boete van 1.000 euro krijgt aangesmeerd in een land dat weinig tolerantie toont voor inbreuken op administratieve regels. De hoogte van het te betalen bedrag verschilt van deelstaat tot deelstaat, maar kan in Berlijn zelfs oplopen tot 2.500 euro, schrijft de Augsburg Allgemeine. Toch omzeilen vele families nog altijd de schoolplicht door artsen in te schakelen die bereid blijven ziekteverlet toe te staan.

Invloed van lowcostmaatschappijen

De strikte normen die de schoolvakanties begeleiden zijn in Duitsland niets nieuws. Elke federale staat heeft een eigen schoolkalender om te vermijden dat er grote volksverhuizingen ontstaan en reizen en hotels te duur worden. Toch proberen vele ouders aan die vakanties en brugvakanties hier en daar nog een extra dag toe te voegen.

Wat wel nieuw is dat sinds een aantal jaren de lowcostvliegtuigreizen een buitenproportionele invloed hebben op de vakantiebestemmingen. Duitsers reizen nu aanzienlijk vaker naar het buitenland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20