Duitse minister: ‘Apps voor coronatracking enkel op vrijwillige basis’

De Duitse minister van Justitie, Christine Lambrecht, heeft gezegd dat trackingapps om het coronavirus te tackelen, enkel op vrijwillige basis gebruikt mogen worden in Duitsland.

In Duitsland zijn, net zoals in ons eigen land, enkele apps in ontwikkeling waarbij mensen kunnen gevolgd worden, als ze aangeven dat ze coronasymptomen hebben. Dat kan helpen om de verspreiding van het virus in real-time te tracken, maar het is ook een zware inbreuk op de privacy.

Privacy

‘Het is een echte inbreuk op de privacy als ik beschik over die data. Dus ik kan het enkel eens zijn met iedereen die zegt dat, als er zo een oplossing is die echt de infectieketting breekt, het enkel kan als diegene met de app op hun smartphone, die vrijwillig gebruiken’, zegt Lambrecht.

Duitsland hoopt de app wel degelijk binnen enkele weken te lanceren. Er is wel politieke consensus dat de de strategie, die ook in Singapore gebruikt is, effectief kan zijn.

In omliggende landen bestaan er eveneens systemen met bandjes, telefoongegevens of geolocatie. Coronapatiënten in Hongkong krijgen een armbandje dat bijhoudt waar de persoon in kwestie zich bevindt. En Zuid-Korea voegt verschillende gegevens samen om de whereabouts van besmette personen op de voet te volgen. Die data zijn online beschikbaar voor iedereen.

Vlaamse apps

Ook in Vlaanderen zijn er twee apps beschikbaar, maar daar komt veel kritiek op van privacy-activisten. Onder andere Matthias Dobbelaere-Welvaert van actiegroep Ministry of Privacy hekelde het systeem. ‘Dit is infrastructuur bouwen die nooit meer weggaat, wat men ook zegt. Want de ‘volgende pandemie’ of aanslag loert altijd om de hoek.’

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.