Duitse dokters: ‘Navalny bijna zeker vergiftigd’

De Kremlin-criticus Aleksej Navalny is sinds zondag opgenomen in een Duits ziekenhuis nadat hij donderdag in Rusland tekenen van vergiftiging vertoonde.

De dokters van het Charité-ziekenhuis in Berlijn laten nu in een mededeling weten dat Navalny ‘bijna zeker vergiftigd is met een cholinestaseremmer’. Dat is een middel dat gebruikt wordt bij de productie van chemische wapens en insecticides.

Het ziekenhuis laat de patiënt bewaken en behandelt hem met atropine, een middel dat normaal gezien gebruikt wordt tegen hartritmestoornissen.

Navalny, de belangrijkste oppositieleider in Rusland, stortte donderdag tijdens een campagne plots in elkaar en hij vertoonde tekenen van vergiftiging. Hij werd meteen overgebracht naar een Siberisch ziekenhuis, waar de dokters ontkenden dat hij vergiftigd zou geweest zijn. Ze hielden het op ’te veel gedronken’.

Kritisch

Aleksej Navalny is de belangrijkste figuur in de Russische oppositie tegen de regering van president Vladimir Poetin. Hij deinst er niet voor terug om zich geregeld kritisch uit te laten over Poetin. Net daarom belandde hij al meermaals in de cel. Hij werd ook al eens eerder vergiftigd.

In juni nog bekritiseerde hij het referendum dat Poetin het recht geeft om nog twee ambtstermijnen president te blijven. Navalny sprak toen van een ‘coup’ en ‘schending van de grondwet’.

Navalny sprak zich ook uit over de recente onrust in buurland Wit-Rusland, waar sinds de verkiezingen van 9 augustus felle protesten tegen president Loekasjenko plaatsvinden. De Rus roept op om volgende maand massaal naar de stembus te gaan om op oppositiekandidaten te stemmen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20