Drijven de Facebookaccounts van zijn kinderen Carlos Ghosn in het nauw?

De Japanse autoproducent Nissan eist 83 miljoen euro van zijn voormalige topman Carlos Ghosn. Die slaagde er eind vorig jaar in uit Japan te vluchten, waar hij onder huisarrest stond voor vermeende fraude. Ghosn verbleef eerder ook al 8 maanden in een Japanse gevangenis.

Nissan zegt door Ghosns wangedrag en frauduleuze activiteiten ruim 10 miljard yen te zijn kwijtgespeeld. De voormalige topman zou kosten van de privéhuur van overzees vastgoed aan Nissan hebben doorgerekend. Ook zou Ghosn 1 van de 4 bedrijfsvliegtuigen van het Japanse autoconcern hebben gebruikt om zijn vrouw, zijn zus en zijn kinderen de wereld rond te vliegen.

Le Fugitif

In hun boek ‘Le Fugitif’ (‘De vluchteling’) leggen de auteurs Régis Arnaud en Yann Tousseau uit hoe medewerkers van een gerenommeerd advocatenkantoor het vermeende frauduleuze netwerk van Ghosn blootlegden. Zo werden luxehorloges voor een bedrag van 24.000 euro doorgefactureerd aan RNBV. Dat is de structuur die de alliantie Nissan-Renault in Nederland had opgericht.

Daarnaast werden facturen teruggevonden voor maatpakken van Ermenegildo Zegna, opgemaakt door een herenzaak in Tokio. Ook zijn lidgelden bij diverse golfclubs en een reeks weekenduitstappen met vrienden werden gewoon aan RNVB doorgerekend. Eén factuur daarvan bedroeg 223.000 euro. Ghost had niet minder dan 8 bevriende koppels uitgenodigd om samen met hem het carnaval van Rio bij te wonen.

Maar het waren vooral de fel gestegen vliegtuigkosten die de aandacht van de advocaten trokken. In 2018 factureerde Ghosn niet minder dan 38,2 miljoen euro door aan RNBV voor vliegtuigreizen. In totaal slokte dat al 41% van het totale budget op dat Renault-Nissan voor vliegtuigtransport voorzag.

Le Shachou

De onderzoekers keken de passagierslijsten na van de honderden vluchten die de Gulfstream G650 van het bedrijf had gemaakt. Ze ontdekten dat Ghosn het vliegtuig regelmatig gebruikte voor zaken die niets met zijn beroepsbezigheden te maken hadden. Tussen 2016 en 2018 maakte Ghosn zo ruim 120 vluchten, vergezeld door familieleden en/of vrienden. Maar dat spoorde hem nooit aan die vluchten aan RNBV terug te betalen.

De onderzoekers gingen daarna vlucht per vlucht na. Ze vergeleken de gegevens van het boordmanifest, waarop de namen van de passagiers staan, met de bestemmingen van het luxejacht van Ghosn, de Shachou. Die boot is eigendom van een klein bedrijfje op de Britse Maagdeneilanden. Uit posts die zijn kinderen op sociale media publiceerden, bleek dat ze Ghosn meer wel dan niet vergezelden naar menig exotisch vakantieoord zowat in elke uithoek van de planeet, waar de Shachou aangemeerd lag.

Geruïneerd?

Als Nissan zijn slag thuishaalt is Ghosn zo goed als geruïneerd. Zijn fortuin wordt door Bloomberg op 120 miljoen dollar geschat. Maar daar is ondertussen al een kleine 30 miljoen van verdwenen. Naast zijn borgtocht van 14 miljoen dollar, die aan de Japanse autoriteiten is betaald, zou hij ook nog eens 15 miljoen dollar hebben betaald voor de spectaculaire vlucht zelf. Als de rechters ook Nissan nog eens 90 miljoen dollar toewijzen blijft er dus zo goed als niets meer van over.

Ondertussen onderhandelt Ghosn wel met Amerikaanse productiemaatschappijen over de filmrechten van zijn avontuurlijke vlucht. Hij heeft daarvoor de ex-CEO van Walt Disney Productions onder de arm genomen. Er zou zowel interesse zijn voor een film als voor een miniserie.

Meer