Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
Drie jaar na de ingang van de eerste lockdown maakt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder bij Voka, de rekening op omtrent de impact op de Belgische economie.
Beluister hier het volledige gesprek met Hans Maertens:
Waarom is dit belangrijk?
Op vrijdag 13 maart 2020 ging België voor het eerst op slot. Die beslissing zette veel organisaties voor een ingewikkelde oefening: de impact op de bedrijfsactiviteiten minimaliseren.
In het nieuws: Hans Maertens vertelt op The Morning Drive van Business AM wat de gevolgen van de maatregelen inhielden voor bedrijven.
“Die impact is enorm geweest”, zegt hij. “We spreken niet enkel over lockdowns, maar ook over productiestops, bevoorradingsproblemen en een grondstoffencrisis. We hebben nog nooit gezien dat er zo’n impact is van een gezondheidscrisis op de economie.”
Er werd gevreesd voor een golf van faillissement, “maar gelukkig is het zover niet gekomen”, zegt Maertens. “Daar zijn twee redenen voor.”
“Enerzijds is vastgesteld hoe wendbaar, veerkrachtig en flexibel onze Vlaamse bedrijven zijn. Iedereen deed zijn uiterste best om de productie toch te laten doorgaan.”
“Anderzijds moeten we heel duidelijk stellen dat de overheid onze bedrijven door deze crisis heeft mee geholpen. Onze overheidssteun kwam in diverse vormen, in bepaalde gevallen in betere vormen dan in het buitenland. De combinatie met de veerkracht van onze bedrijven hebben ervoor gezorgd dat onze economie de coronacrisis sneller verteerd heeft dan het buitenland.”
Begrotingsdruk
Brede overheidssteun zorgde er dus mede voor dat Belgische bedrijven het hoofd boven water konden houden. Nu zit onze regering met een nog op te vullen putje in de begroting die niet miniem is, wat op zijn beurt de bedrijven weer benadeelt. Volgens Maertens is dit echter geen gevolg van de steun uit 2020 en 2021.
“De overheidssteun van toen was een eenmalige steun. Dit zijn geen recurrente overheidsuitgaven”, zegt Maertens. “Het probleem bij onze overheidsfinanciën vandaag zijn de recurrente uitgaven zoals de sociale zekerheid, de pensioenen en de gezondheidszorg.”
“Ik denk dat als we over een aantal jaar de rekening zullen maken, de balans van die eenmalige uitgaven zeker en vast positief zal zijn.”
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.