Drama rond FNG (Brantano) nadert ontknoping

Eind deze week of ten laatste begin volgende week komt er duidelijkheid over de toekomst van de modegroep FNG. De vakbonden kregen tijdens een ondernemingsraad met kersvers CEO Paul Lembrechts te horen dat ‘we in een eindfase zijn aanbeland’.

Wat voorafging. De modegroep FNG, moeder van ketens als Brantano en Fred & Ginger, zit in financiële moeilijkheden.

  • Drie vennootschappen – FNG International, Brantano en Market Retail Belgium – kregen vorige week bescherming tegen schuldeisers.
  • Er staan bij de groep ook 287 jobs op de helling, een kwart van het totale personeelsbestand.
  • En beurswaakhond FSMA voert een onderzoek naar mogelijke marktmanipulatie onder het vorige management, en maakte het dossier ook al over aan de gerechtelijke autoriteiten.

Paul Lembrechts
Paul Lembrechts moet FNG Group door een moeilijke periode proberen te loodsen. – Daina Le Lardic/Isopix

Enter Paul Lembrechts (ex-VRT). Na de aanstelling van Lembrechts als CEO ad interim eisten de vakbonden bij FNG vorige week snel antwoorden op een aantal vragen. Vandaag kregen ze die op een ondernemingsraad. Die verliep in een ‘positieve en constructieve sfeer’, is te horen bij Sven De Scheemaeker van ACV Puls. Dit waren de antwoorden van Lembrechts:

  • De deadline: 22 juli. Volgens de bonden is dat de ultieme datum waarop FNG duidelijkheid gaat verschaffen over wat er precies staat te gebeuren. ‘We verwachten dat we eigenlijk deze week al meer gaan weten, op donderdag of vrijdag. Maar Lembrechts houdt nog een slag om de arm.’
  • Faillissement? Om een faillissement te vermijden, moet Lembrechts een oplossing vinden voor de precaire financiële situatie. Een financieel akkoord met banken, de overheid en de schuldeisers is er nog niet.
  • Sociaal overleg. ‘We kregen de garantie dat het overleg voor alle werknemers op identieke wijze gaat verlopen’, klinkt het bij de christelijke vakbond.
  • De drie stichters. Lembrechts gaf de bevestiging dat het vorige management – de drie oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke – ontslagen zijn uit alle dochtervennootschappen.
  • De business. De vakbonden kregen te horen dat al zeker 15 procent van de wintercollectie is besteld. ‘Het gaat vooral om schoenen en de meest populaire merken. Het is niet voldoende, maar wel al een eerste stap in de goede richting.’

Lees ook: Crevits: Vlaamse steun aan FNG in huidige context uitgesloten

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20