Dow Jones start week met flinke winst

Wall Street start de week met flinke winsten nadat de Amerikaanse president Trump tijdens het weekeinde per presidentieel decreet stimuleringsmaatregelen aankondigde om de Amerikaanse economie te blijven ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Of de decreten juridisch overeind blijven moet nog blijken, maar de aandelenbeurzen maken daar geen punt van. Ook de toenemende handelsspanningen tussen de VS en China worden onder de mat geveegd. Peking legt 11 Amerikaanse burgers sancties op  vanwege de ontwikkelingen in Hongkong, onder wie de senatoren Ted Cruz en Marco Rubio. De maatregelen zijn een vergelding voor sancties die Washington vorige week aan een aantal hoge officials in Hongkong oplegde.

De Dow Jones Industrial Average gaat 360 punten hoger, een winst van 1,3 procent. Ook de S&P 500 voegt 0,3 procent toe en komt nu op ongeveer een procent van zijn hoogste notering ooit, op 19 februari jongstleden.

Boeing en Nike gaan elk meer dan 4 procent hoger. Boeing profiteert van het feit dat het aantal mensen dat in juli op een vliegtuig stapte zijn hoogste niveau bereikte sinds het begin van de coronacrisis. Ook luchtvaartmaatschappijen gaan hoger.

Caterpillar, ‘de spiegel van de wereldeconomie’, gaat 5 procent hoger

Machinebouwer Caterpillar voegt 5 procent bij. Caterpillar wordt vaak bestempeld als een spiegel voor de prestaties van de wereldwijde economie. Er moet immers voldoende vraag zijn vooraleer bedrijven bij Caterpillar bijkomende machines moeten bestellen om ontvangen opdrachten te kunnen uitvoeren. Dat het bedrijf eind juli een daling van de inkomsten van 31 procent moest bekendmaken, maakt nu plaats voor optimisme over de toekomst.

Techaandelen betalen het gelag en sturen de Nasdaq 0,4 procent lager. Investeerders nemen hun winsten en reduceren hun posities in Big Tech. Facebook, Netflix en Microsoft gaan allen bijna 2 procent lager. Ook Amazon en Alphabet sluiten de eerste beursdag met verlies af.

Olie start de week met winst. Een vat Brent-olie kost nu 45,17 dollar, dat is een stijging van 0,98 procent. Goud gaat 0,15 procent lager. Voor een troy ounce goud (31 gram) moet maandagavond 2.025 dollar worden betaald. De euro kost 0,34 procent minder tegenover de dollar dan voor het weekeinde. Een euro kost nog 1,174 dollar. De bitcoin tenslotte gaat bijna 2 procent hoger en kost ondertussen 11.875 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20