Dow Jones kan kaap van 30.000 punten niet ronden, Tesla vlamt na koopadvies

De industriële barometer Dow Jones is er woensdag niet in geslaagd om de kaap van 30.000 punten te ronden. De beursindex verloor 1,16 procent bij sluiting. De brede S&P500 ging 1,16 procent lager, technologiebeurs Nasdaq gaf 0,82 procent prijs.

Pfizer won 0,75 procent, na de aankondiging dat het farmabedrijf binnen enkele dagen de versnelde goedkeuring voor zijn coronavaccin gaat aanvragen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Uit volledige studieresultaten van de klinische proeven blijkt dat het vaccin voor 95 procent doeltreffend is.

Het vliegverbod voor de 737 MAX-vliegtuigen van de Amerikaanse constructeur Boeing wordt opgeheven in de Verenigde Staten. Een van de voorwaarden is dat er in de vliegtuigen nieuwe besturingssoftware wordt geïnstalleerd, zo kondigde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA woensdag aan. Het zal wel nog een tijd duren vooraleer de toestellen ook effectief weer beginnen vliegen. Boeing zag zijn winst verdampen en verloor uiteindelijk 3,21 procent bij sluiting.

Voor het eerst in meer dan drie jaar tijd stelde de zakenbank Morgan Stanley zijn advies voor elektrische wagenbouwer Tesla bij. Het ging van ‘houden’ naar ‘kopen’, terwijl het koersdoel liefst 50 procent hoger getrokken werd. De opvallende demarche van analist Adam Jones kwam er kort na de aankondiging dat het bedrijf van Elon Musk vanaf 21 december in de S&P500 prijkt. Het aandeel van Tesla won 10,2 procent.

Supermarktketen Target ging 2,34 procent hoger, na positieve cijfers. Tijdens het derde kwartaal draaide het bedrijf een omzet van 22,3 miljard dollar, wat een stijging van 21,3 procent op jaarbasis betekent. De opmars werd geholpen door hogere verkopen via het internet. Vooral elektronica en huishoudartikelen waren in trek, meldt het bedrijf.

Technologiegigant Apple halveert de commissie die de ontwikkelaars moeten afgeven om hun applicaties aan te bieden in de App Store. Het bedrijf zegt dat het zo ontwikkelaars wil steunen in tijden van corona. Tegelijkertijd komt Apple tegemoet aan kritiek die al een hele tijd te horen is. Beleggers zijn niet onder de indruk en duwden het aandeel 1,14 procent lager.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20