Apple halveert controversiële commissie voor app-ontwikkelaars

De Amerikaanse technologiegigant Apple halveert de commissie die de ontwikkelaars moeten afgeven om hun applicaties aan te bieden in de App Store. Het merendeel kan genieten van dat kortingstarief, meldt het bedrijf.

Voortaan gaat het technologiebedrijf de commissie die het aanrekent op verkopen in de App Store terugbrengen van 30 procent naar 15 procent voor ontwikkelaars die tot een miljoen dollar omzet per jaar halen. Ook de nieuwkomers genieten het kortingstarief. In principe maakt het merendeel van de ontwikkelaars aanspraak op dat tarief, maakt Apple zich sterk.

Het bedrijf zegt dat het zo ontwikkelaars wil steunen in tijden van corona. Tegelijkertijd komt Apple tegemoet aan kritiek die al een hele tijd te horen is. De technologiegigant ligt al langer onder vuur bij concurrentiewaakhonden en ontwikkelaars door het hoge percentage dat Apple afroomt. Zo voert Epic Games, het bedrijf achter het uiterst populaire spel Fortnite, al een tijdje een strijd tegen Apple.

Juridische strijd

In augustus bracht Epic Games een update uit van Fortnite, waarbij de aankopen in de applicatie op zowel iOS als Android van Google gebeurden via een platform van het bedrijf zelf en niet via Apple of Google. Beiden waren daar niet van gediend en verwijderden het spel prompt van hun platform. Apple ging zelfs nog een stap verder en verwijderde de volledige ontwikkelaarslicentie van Epic Games.

Een juridische oorlog volgde, omdat Apple ontwikkelaars verbiedt om alternatieve betalingsmethodes te gebruiken. Eerder op de dag raakte nog bekend dat Epic Games de strijd met Apple van de Verenigde Staten uitbreidt naar Australië. Daar werd een klacht ingediend wegens ‘misbruik van machtspositie’.

Vanaf 2021

De wijziging van het tarief gaat in op 1 januari. Ontwikkelaars die onder de drempel van 1 miljoen dollar blijven, komen in aanmerking. Wie tijdens het jaar de kaap overschrijdt, betaalt vanaf dan 30 procent commissie de rest van het jaar. En wie onder de 1 miljoen valt tijdens een kalenderjaar, kan het jaar nadien opnieuw de 15 procent genieten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20