Dow door naar nieuw record maar tech trekt Wall Street neer

De brede industrie-index Dow heeft een nieuw record geraakt. Verder op Wall Street zakten zowel de S&P 500 als de Nasdaq.

Kort verslag van een dag op de Amerikaanse beurs: de Dow komt als winnaar uit de bus, en de Nasdaq kreeg klappen van Apple ter waarde van 0,8 procent. Op de S&P 500 was er ook verlies: 0,2 procent minder.

Flexibel beleid van de Fed

Het verlies op de Nasdaq leek inderdaad vooral van Apple te komen. Dat moest 2 procent inleveren, mogelijks onder invloed van de oplopende Amerikaanse rente. Dat is voor techbedrijven, die rekenen op meer toekomstige winst, nadelig. De hoge rente zorgt er namelijk voor dat die winst minder waard is.

Dat laatste werd ook duidelijk nadat de notities van de Fed werden vrijgeven. ‘Deelnemers merken op dat de economische omstandigheden momenteel ver van de doelen van het comité staan en dat het beleid toegeeflijker zal moeten blijven tot die doelen bereikt zijn’, staat er te lezen.

Traditioneel scoort

Aan de groene kant van de tabel: Verizon duikt op als winnaar, met meer dan 5,2 procent winst. Ook de Amerikaanse bank Wells Fargo koerst ruim 5 procent hoger. Tractor Supply Company, een doe-het-zelf-zaak, doet er eveneens 5 procent bij, niet onverwacht in pandemie-tijden.

Hetzelfde beeld tekent zich dus af als op dinsdag, toen ook de traditionele aandelen de Dow rechthielden. Er was nog steeds goed nieuws voor oliebedrijf Chevron: drie procent erbij. En die andere doe-het-zelf-zaak, Home Depot, tekende ook 2 procent winst op.

Aan de rode kant van de tabel: Apple, dus, met -1,7 procent. Maar opvallender is misschien de val van videoconferencer Zoom. Die doet er 4 procent af na wat sowieso een recordjaar voor de nieuwkomer in techland was.

En dan was er ook nog bitcoin: u raadt het, nog steeds bezig aan die rally. Op het moment van schrijven staat de cryptomunt aan 52.149 dollar. Het fomo-gevoel van 2017 is helemaal terug.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20